»» ««

A klímaváltozás megbolondítja az óriás tintahalakat

Környezetvédelem

Az óriás tintahalé a világ, legalábbis az óceánokban. Kutatók szerint a tintahal mérete egyre nő, így a biomasszában lassan megelőzik az embert. Ez azt jelenti, hogy lassan több helyet foglalnak el a földön, mint mi.

Az ok a tengerek lehalászásában és a klimatikus változásokban keresendő.

Az óriás tintahalé a világ, legalábbis az óceánokban. Kutatók szerint a tintahal mérete egyre nő, így a biomasszában lassan megelőzik az embert. Ez azt jelenti, hogy lassan több helyet foglalnak el a földön, mint mi. Az ok a tengerek lehalászásában és a klimatikus változásokban keresendő.

A tengerbiológusok az egész világon egyetértenek abban, hogy a cefalopodák - fejlábúak - olyan előnyhöz jutottak az ember által, melyhez egyetlen tengeri állatnak sem volt még szerencséje.

Ennek eredményeképpen elkezdtek szaporodni. Természetesen ezzel együtt testméretük is jelentősen nő. Ezek a tények megmagyarázhatják a múlt héten Tanzániánál partra vetett óriás tintahal tetemét, és azt a több száz példányt, melyek a héten lepték el Kalifornia partjait.

A tintahal ma már a tudósok szemében a legfőbb játékos a világ óceánjaiban. Egyes halfajok kihalászása ugyanis növeli a tintahal esélyét a táplálékszerzés során. A vizek melegedése is lehetővé teszi az állat populációjának növekedését.

Dr. George Jackson tazmániai kutató szerint az olyan környezeti katasztrófák, mint a globális felmelegedés segítik a tintahalak szaporodását. Az állat gyakorlatilag mindent megeszik, ami az útjába kerül, amikor csak lehet szaporodik és növekszik.

Mindennek egyik oka a lábasfejűekkel táplálkozó ragadozók - mint a fogas cetek és a tonhal - kihalászása, a másik a cefalopodák számának növekedése. A tintahal azonban igen rövid élettartammal rendelkezik. 200 napnál idősebb tetemet még nem találtak.

A faj legtöbb egyede exponenciálisan növekszik, különösen fiatal korukban, ami azt jelenti, hogy amennyiben jelentősen nő a víz hőmérséklete, az szinte hógolyó hatással van az állatra, mely hihetetlen mértékben szaporodik és ezzel együtt nő testmérete is. Mivel pedig gyorsan felnőnek és hamarabb párosodnak, ezzel az egész életciklusuk felgyorsul.

[ hirado.hu és News.com.au ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Zenobia wreck

Cyprus

7/7 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 41m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés