»» ««

Gyógyító delfinek

Külföld

Német kutatók szerint a delfinek önmaguktól rendkívül ritka esetben segítenek csak a fogyatékos embereken, és csak akkor, ha elegendő visszavonulási területük van .

Az emberek úgy tartják, hogy a delfinek nem csupán emberéleteket mentenek néha - mint éppen a napokban Ausztráliában -, hanem kifejezetten gyógyító, fejlesztő hatással vannak a súlyosan fogyatékos gyerekekre, ám német tudósok most kétségbe vonják, hogy az intelligens tengeri emlősök valóban érdeklődést tanúsítanak a gyenge emberek iránt, s hogy a velük folytatott terápiára más állatok nem képesek.

Karsten Brensing a berlini egyetemen a delfinekről írta doktori disszertációját, s ehhez a floridai Key Largóban, illetve az izraeli Eilatban videokamerákkal és víz alatti mikrofonokkal figyelte az állatokat négy éven át. (Mindkét helyen a tenger hatalmas, de elkerített részében tartják a delfineket, s olyan úszási programokban vesznek részt gyerekekkel, amelyekhez nem idomították őket, hanem amelyek során szabad akaratukból közeledhetnek az emberekhez.)

Brensing elmondta: maga is lelkesedik az okos delfinekért, de a "bölcs delfinről" szóló monda hitelességéből kicsit kénytelen lefaragni. "Kiderült, hogy a delfinek annál inkább hajlandók érintkezni az emberekkel, minél nagyobb a terület, ahová vissza tudnak vonulni, s hogy egyetlen floridai delfintől eltekintve egy állat sem mutatott különösebb érdeklődést a fogyatékos gyerekek iránt" - mondta a kutató.

Ennek ellenére családok százai esküsznek rá, hogy az állatok jó hatással lehetnek a súlyosan fogyatékos, és főleg a kapcsolati nehézségekkel küzdő, például autista gyerekekre. A würzburgi egyetemen viszont hosszabb ideje és még 2006-ig fut a nürnbergi állatkert delfináriumával közös kutatási program: ennek keretében 150 gyerekkel kísérleteznek annak kiderítésére, hogy a delfin-terápia fölényben van-e a más állatokkal való érintkezéssel szemben. Erwin Breitenbach, a projekt vezetője elmondta: a kontroll csoport ennek megfelelően parasztgazdaságban tölti az időt.

Annyiban hasonló a hatás a delfinekkel és a más állatokkal való érintkezésben, az állat úgy segít a fogyatékosnak, hogy ehhez nem szükséges a bizalmat szavakkal is kiépíteni, s ezzel lehetővé teszi a terapeutával való jobb érintkezést. A delfinek esetében azonban ehhez még hozzájárul a víz, mint a mozgást megkönnyítő, de egyben ismeretlen terület, amely megköveteli a fogyatékosoktól bizonyos bátorságot ahhoz, hogy elhagyják megszokott világukat.

Brensing szerint azonban még erre is képesek más állatok is: a viszonylag újkeletű kutya-víz terápia során a gyerekek például nagy, vízi mentésre tenyésztett landseei kutyákkal úsznak. Breitenbach szerint azonban egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a kutyákkal való úszás ugyanolyan hatással volna, mint amilyet a delfinek elérnek. Brensing azonban figyelemre méltónak tartja a kísérleteket, már csak azért is, mert a delfin-terápiák már csupán a jelentős utazási költségek miatt sok érintett csdalád számára szinte elérhetetlenek, kutyákkal viszont bárhol lehet dolgozni.

[ MTI Panoráma , hirado.hu ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Aruk Giftun

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 11m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés