»» ««

Újabb chilei búvár vesztette életét

Külföld

A Chile déli részén dolgozó lazacfarmok nem számítanak veszélytelen munkahelynek, az idén már öt búvár vesztette életét.

Július elején a 38 esztendős Samuel Arturo Nahuelhuaique Huenante vesztette életét egy merülés után, amit egy Calbuco közelében levő lazacfarmon hajtott végre. Egy, az országban működő civil szervezet szerint az utóbbi két és fél évben 56 búvár került bajba ezeken a farmokon. A mostani eset előtt alig hat héttel egy 43 éves búvár vesztette életét egy másik farmon merülve.

A hatóságok még nem állapították meg a halál okát, de a jelekből nagy valószínűség szerint az következik, hogy dekompressziós betegségről van szó. Ráadásul olyan súlyos esetről, ahol már nem volt lehetséges az orvosi segítség.

Ehhez hasonló esetek gyakran fordulnak elő Chile egykor virágzó lazacüzletágában, ahol a búvárok feladata a hálók tisztítása, illetve az elhullott halak eltávolítása. Összességében 4000 búvár dolgozik a lazacfarmokon, de a mostani áldozathoz hasonlóan sokan nem a farm alkalmazásában állnak, hanem alvállakozókéban.

Cristian Soto, a Professional Divers Union (SIBUP) búvárszervezet elnöke azt mondja, hiába léteznek szabályok, milyen mélységben mennyi időt tölthetnek a búvárok, ezeket senki nem ellenőrzi. Sőt, a búvároktól gyakorta elvárják, hogy túllépjék a biztonságos határértékeket.

[ The Patagonia Times ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Drljanda / Kompkikötő

Croatia (Hrvatska)

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés