»» ««

Maldív-szigetek – száz éven belül eltűnnek a Föld színéről

Környezetvédelem

Az átlagosan egy méterrel a tengerszint felett fekvő, 1100 szigetből álló ország a vízszint jelenlegi éves emelkedési üteme mellett száz éven belül eltűnik.

Az Indiai-óceánban, Indiától délnyugatra fekvő Maldív-szigetek maga a földi Paradicsom - jól tudja ezt sok turista.

A 800 kilométer hosszú láncban szétszóródó, 1087 korallszigetből álló országban ugyanis az utóbbi időben az idegenforgalom a gazdaság vezető ágazatává fejlődött.

A Paradicsomot azonban környezeti katasztrófa fenyegeti: a mérési eredmények szerint a tenger szintje évente 0,9 centiméterrel emelkedik. Mivel az ország szigeteinek 80 százaléka alig egy méterrel fekszik a tengerszint felett, száz éven belül a Maldív-szigetek lakhatatlanná válnak, az ország 360 ezer lakosát evakuálni kell.

Kiotói szerződés - az egyetlen remény

Nem csoda, hogy a Maldív-szigetek az egyik első ország volt, amely aláírta a fejlett országok üvegházhatású gázkibocsátását korlátozó kiotói szerződést.

Az sem meglepő, hogy fővárosát, Male szigetét három méter magas fallal vették körbe. A 14 éves építkezés 63 millió dollárba került, és a költségek 99 százalékát Japán állta.

De a fal csak Maldív 220 lakott szigete közül egynek nyújt védelmet - és azt is csak az egyre magasabb hullámok ellen, a hosszú távú fenyegetettséget, a vízszintnövekedést nem oldja meg.

Kandholhudhoo-ban az egyik sűrűn lakott északi szigeten, a lakosság 60 százaléka vállalta, hogy 15 éven belül önként evakuálja magát. Aki marad, annak folyamatos áradással kell együtt élnie. Az időjárás szeszélyessé vált, a halászok évszázados, a csillagok állásán alapuló időjárás-előrejelzése nem használható többé. Ez nagy veszteség, hiszen a lakosság elsősorban halászatból illetve trópusi növénykultúrák termesztéséből (kókusz, rizs, ananász) él.

A nagyhatalmak kezében

A maldív kormány igyekszik mindent megtenni a klímaváltozás hatásainak mérséklésére. Támogatják a fatelepítést a parti erózió megakadályozása végett, és megtisztítják az ország 20 atollját - a korallzátonyok ugyanis természetes védelmet nyújthatnak az egyre szeszélyesebb hullámzással szemben.

Minden iskolában kötelező tantárgy lett a természetvédelem, és ugyanolyan súllyal szerepel a tananyagban mint a matematika és az írás-olvasás. Mindenegyes építkezés engedélyezésénél szigorú környezeti hatásvizsgálatot készítenek, és csak a szigetek 20 százalékának beépítését engedélyezik.

Ezek az intézkedések azonban a klímaváltozás folyamatának megállításához, visszafordításához nem elegendőek.

A Maldív-szigetek sorsa a nagy hatalmak, - Delhi, Peking, Moszkva és Washington -, kezében van, tudják ezt jól az ország politikusai.

Júliusban az ország államfője, Maumoon Abdul Gayoom levélben fordult az Egyesült Államok elnökéhez, hogy fontolja meg a kiotói szerződés ratifikálását.

Az elnök egyelőre nem kapott választ levelére. A földi Paradicsomot a pusztulás fenyegeti.

[ National Geographic ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

South West Rock, Fish Rock Cave

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésüreg vagy barlanghomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés