»» ««

Ezrek haltak meg az ázsiai földrengés miatt

Egyéb

Több ezer halálos áldozata van szerte Délkelet-Ázsiában azoknak a szökőáraknak, amelyek az indonéziai Szumátrán történt hatalmas erejű földrengésnek a következményei.

Több százan eltűntek, és több százezer embert kitelepítenek a természeti katasztrófa sújtotta területekről. Több helyen szükségállapotot hirdettek és nemzetközi segítséget kértek.

Nagy erejű földrengés rázta meg vasárnap reggel az Indonéziához tartozó Szumátra szigetét. A rengés helyi idő szerint a kora reggeli órákban történt. A a tengerfenék alatt bekövetkezett földmozgás az USGS amerikai geológiai intézet legfrissebb mérése szerint a Richter-skála szerint 8,9-es erősségű volt. Julie Martinez, az intézet egyik geofizikusa szerint 1900 óta ez volt az ötödik legerősebb földrengés a világon, 1964 óta pedig a legerősebb. A rengést kétezer kilométeres távolságból - így Indiában - is lehetett érezni.
A földrengést számos utómozgás követte, és szökőárakat idézett elő öt délkelet-ázsiai ország különböző tengerpartjain. Srí Lanka-i hatóságok szerint a szigetország északkeleti részét sújtó szökőárnak legalább 1000 halálos áldozata van, és több százan eltűntek. Százezer embernek el kellett hagynia otthonát. A szökőár, amely a lakosok elmondása szerint 15 percig tartott, az ország déli, illetve délkeleti körzetében pusztított, amely külföldi üdülők közkedvelt helye.
Legalább 65 halálos áldozata van a földrengésnek és a szökőárnak az indonéziai Szumátra szigetén - közölte egy helyi közigazgatási vezető, de ezt az adatot megerősítették jakartai kormánytisztviselők is. Utóbbiak közölték, hogy áradás sújtja az ország északnyugati részét. A földrengést követő szökőár után 49 holttestet találtak a tengerparton.
A turistaparadicsomnak számító dél-thaiföldi Phuket, illetve Phi Phi szigeteken és Sorajak Chusaeng üdülőhelyen a rengés 99 személy halálát okozta, a szökőárban pedig 1300-an megsebesültek, sok az eltűnt, köztük van négy külföldi turista is. Több szállodát kiürítettek.
Indiai kórházi és kormánytisztviselők szerint az ország déli részén 500 a szökőár halálos áldozatainak száma, és 250 halászt eltűntként tartanak számon. A Csendes-óceánban fekvő, de Indiához tartozó Andamán-szigetelen több mint száz ember halálát okozta a szökőár.
A Maldív-szigetek kormányszóvivője szerint a szökőár elborította a szigetország fővárosának, Malénak a kétharmadát, de esetleges áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés. A városban 75 ezer ember lakik. Ahmed Sahíd szerint az anyagi kár jelentős. A nemzetközi repülőtér nem használható. Az államfő szükségállapotot hirdetett az országban, és nemzetközi segítséget kért.
Malajzia északi részén szintén meghalt hét ember a szökőárban, kettő pedig eltűnt. A szökőárak óriási károkat okoztak az érintett területeken. A távközlési vonalak a legtöbb helyen nem működnek.

[ origo ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Triget

Croatia (Hrvatska)

6/7 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 42m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben cápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés