»» ««

Fontos szerepet kapott a kis zebrahal

Tudomány

Német kutatók több tízezer zebrahal segítségével keresik a Parkinson és Alzheimer kór okait, ugyanis ez a halacska meglehetősen feledékeny.

A kis zebrahal (Danio rerio) meglehetősen feledékenynek számít, s ezért német tudósok azt remélik, hogy segítségével fontos ismeretekhez juthatnak az Alzheimer- és a Parkinson-kórról és az agy ezekhez hasonlatos más megbetegedéseiről.

A müncheni Ludwig Maximilian Egyetem (LMU) kutatója, Christian Hass professzor, az anyagcsere-zavarok specialistája elmondta: azt reméli, olyan halat tudnak kitenyészteni, amelynek az agyában az Alzheimer-kórosokéhoz hasonló lerakódások keletkeznek.

Ezért olyan akvárium-rendszert építettek fel az egyetemen, amelynek mintegy ezer tartályában több tízezer zebrahalat tarthatnak, ami világviszonylatban egyedülállóan kiterjedt vizsgálatot tesz lehetővé. Emellett a zebrahal teljesen átlátszó embriói kiválóan alkalmasak a gyógyszerek hatásait kutató vizsgálatokra, mert fejlődésük mikroszkóp segítségével minden beavatkozás nélkül jól nyomon követhető.

A tudósok szerint a zebrahal segítségével nyert ismeretek viszonylag könnyen alkalmazhatók az emberre is, mert noha látszatra a hal és az ember között nemigen van közös vonás, a génjeik alig különböznek, így a zebrahal-génekről szerzett ismeretek jelentős mértékben érvényesek az emberi génekre is.

A zebrahal a pontyfélék (cypriniade) közé tartozik, amely több mint 1400 fajtával a halak egyik legnagyobb családja. A zebrahal felnőtt korában 6 centiméter hosszú, és több mint száz éve kedvelt díszhalnak számít. Eredeti hazája a Gangesz mellékfolyóiban, Pakisztánban és Bangladesben van. Embriói kezdettől az anyaállat testén kívül fejlődnek, és egy nőstény hetente akár 300 tojást is lerak. 

[ MTI , hirado.hu ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Rumi, Cousteau Precontinent II.

Sudan

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilágcápa jelentős halraj nyílt vízben nagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés