»» ««

Bíztatóan alakul a kékbálna populációk sorsa

Környezetvédelem

Kékbálnát pillantottak meg amerikai tengerbiológusok Alaszka partjainál – számolt be róla az AP hírügynökség. Harminc éve nem láttak kék bálnát erre, így különösen nagy az öröm, hiszen azt jelezheti, hogy a populációk egészségesek, és lassan visszamerészkednek hajdani élőhelyükre.

A legfrissebb becslések szerint körülbelül 12 ezer kékbálna él a Földön, közülük 2.000 Kalifornia partjainál telel. A többiek az Atlanti óceán északi részén, a Csendes-óceán nyugati részén, a Jeges tengerben, és a Déli-sark közelében élnek. A csendes-óceáni kékbálnák hossza 28 méter körül van, a Déli-sark közelében élők között azonban 33 méterest is találtak már.

A nyáron északra vándorló kékbálnák naponta akár négy tonna krillt is elfogyasztanak. Az intenzív cetvadászat már az 1860-as években elkezdődött. 1960-ig a becslések szerint körülbelül 350 ezer kékbálnát öltek meg. A faj 1965 óta védett.

A kékbálna a Föld legnagyobb állata. Nevét egyenletes kékes-palaszürke színéről kapta. Átlagos hossza 25 méter körül van, átlagos súlya 100 – 130 ezer kilogramm. Figyelemreméltó, hogy minden állatok legnagyobbika nagyon kicsiny tengeri állatokkal táplálkozik. 
Kapcsolódó link: Az alaszkai bálnákról

[ National Geographic ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Jibna

Sudan

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés