»» ««

Az újdonság erejével

Vörös-tenger
2/3. oldal


Óriási, négy méteres gorgónia hajladozik lágyan az enyhe áramlatban, miközben a fal a mélység kékjébe vész. Makrélák, óriási tonhal, unott cápák és időnként teknős tűnnek fel végtelen őrjáratuk során, miközben csak egy-egy pillanatra állnak meg hogy megnézzek egy sügért vagy más halat, amint ügyeiket intézik. A nagy különbség a Karib-tengerhez vagy más leharcolt helyekhez képest az élőlények viselkedésében érhető tetten: nem ismerik a félelmet. Pillanatokkal azután, hogy a búvár a zátony közelébe ér, a trombitahalak, a sügérek, az íjhalak, a doktorhalak, a pillangóhalak a kamera kedvéért pózolnak, vagy egyenesen odaúsznak a búvár maszkjához.

A mély falaknál való merülés nem mindenkit vonz, ám azok, akik jobban szeretnek órákon át a sekély zátonyoknál búvárkodni, belevethetik magukat a halak légióinak tanulmányozásába vagy a fotózásba. Színes papagájhal csámcsog a korallokon, míg egy remorával díszitett szőnyegcápa nyugodtan hever a fehér homokban. A szép de halálos tűzhalak csapatai békésen osztoznak a korallokon a számos pöttyös rájával. A krokodilhalak próbálnak észrevétlenné válni a figyelő búvárok számára, miközben zsémbes pillantásokat vetnek rájuk. A nagyobb üregekben milliónyi üveghal táncol és áramlik, a korallok és szivacsok felett. A mélységtől függetlenül a Vörös-tenger igazi ékességei az áttetsző lágykorallok, amelyek sziklákra vagy akár a roncsok maradványaira telepednek.

Elég sok roncsról tudnak Hurghada szabálytalan partvonalának és a zátonyoknak a közelében. A Hurghada és a Sinai-félsziget között levő szorosban időnként 10-12 csomós áramlat van, ami sokszor hozza bajba a tapasztalatlan tengerészeket, akiknek a figyelme lankad a Szuezi-csatornán való monoton átkelés után. Az egyik helyi roncsspecialista búvárbázis, amit a német Rudy Kneip üzemeltetett, közösen egy szintén itt dolgozó franciával, Jacques Gambard-ral sokat tett a helyi illetékesek meggyőzéséért, hogy védett tengeri övezeteket hozzanak létre. A szigonyos halászatnak valamint a korallok és kagylók gyűjtésének tiltása sok búvárt fog visszatartani, elsősorban a gyűjtögető olaszokat.

Sha´ab Ali zátonynál egy nagy szállítóhajó roncsa, 45 fokban megdőlve nyugszik, félig a víz alatt, félig a víz felett. Egy Mig vadászgép a hurghadai kikötő bejáratával szemben levő zátonyra zuhant, maradványai még mindig ott vannak. (A szerk. megjegyzése: valószínűleg ezekre a maradványokra bukkantak rá újra magyar búvárok.) A kis kikötő még mindig zárt katonai terület, de remélhetően egy nap majd megnyílik itt a lehetőség a merülésre a roncsok után érdeklődő búvárok számára.

Mielőtt elindultam volna egy hat hónapos expedícióra a sivatagba, merültem egyet a halászhajók kikötőjében, nem tudván azt, hogy ott is tilos a víz alá menni. A kis kikötő összesen egy betonmólót jelent, ahol egy egyiptomi romboló van kikötve. A helyet magas fal veszi körül, és egy fegyveres katona őrzi. A falon kívül felukák, külföldi vonóhálós hajók, halászhajók hevernek a tengerparton, jó részük soha többé nem fog vízre kerülni. Ami nagyon felcsigázott, azok a 98 méteres, 1920-as években épült felukák, amik a hat méter mély vízben hevertek. Másnap tehát teljes felszereléssel tértünk vissza, és minibuszunkkal két feluka között álltunk meg a tengerparton.

A katonai lezárásra nem gondolva két órán át néztük és fotóztuk a három régi kereskedőhajó roncsait. Korallok lepte kötelek és láncok, lágykorallokkal díszített hajócsavar, a közelben úszó murénák, sügérek és tűzhalak- az öreg fa hajótestek változatos fotótémákká változtak a víz alatt. Még kiszívtuk az utolsó slukkot duplapalackjainkból, és gyakorlatilag kisbuszunk kerekeinél emelkedtünk a felszínre. Összepakoltuk a felszerelést és elhajtottunk, és mindennek a tanúja csak három, szélesen vigyorgó kissrác volt, akik egy orosz halászhajó rozsdásodó roncsai mögül figyeltek minket.

Később aztán kiderült, hogy a tilosban jártunk. Hogy mégsem derült ki soha semmi, abban két dolog játszhatott közre: épp azelőtt, hogy odaértünk, megszólalt a müezzin imára hívó éneke, és a fegyveres őr az imádkozással volt elfoglalva. Amikor pedig kijöttünk, éppen sziesztaidő volt, a nap legforróbb időszaka, amikor az őr minden bizonnyal enyhülést ígérő árnyékos helyen heverészett. Némi kérdezősködés után kiderült az is, miért van lezárva ez a kikötő: a horgonyzó romboló alatt 18 méteres mélységben testvérhajója nyugszik, amit egy izraeli vadászgép süllyesztett el jó tíz évvel korábban. Véget nem érő próbálkozásaink arra nézve, hogy merülhessünk ennél a roncsnál, folyamatos elutasításba torkolltak az egyiptomi illetékesek részéről. Mivel a roncs semmiféle különleges titkot nem rejtett, tovább kérdezősködtünk, mi az elutasítás oka. Végül kibökték: "Egyiptom ellenségei nevetnének rajtunk, ha fotók kerülnének nyilvánosságra egy dicstelen véget ért rombolóról". Jól illusztrálja ez azt, hogy a muszlimoknál az egyik legalapvetőbb dolog elkerülni a gúny tárgyává válást. Az az indokunk, hogy megannyi brit roncs ismert, mégsem szégyenültünk meg emiatt soha, nem változtatta meg a véleményüket. (A szerk. megjegyzése: ez a roncs valószínűleg az azóta már merülhető, El Mina néven emlegetett hajó.)

Az írás a következõ lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. elche 2008 feb 25. 09:59  
A cápával találkozás lassascskán ma is hír Hurghadán. Én inkább azon gondolkodtam el, mi eséllyel lehetne ma cápát etetni Umm Gamarnál? No meg két szálloda összesen...
 2. Mirci 2008 feb 25. 09:13  
És képzeld el, ebben a tempóban mi lesz még 25 év múlva...
Újságcikk lesz, ha valaki cápát látott...

Vagy mégse???
 1. Bunny 2008 feb 25. 08:39  
Ez az egyik kedvenc cikkem mostanába, nagyon bírom az ilyen retró dolgokat. Döbbenet, mennyit változik a világ.

Merülőhelyek

Sha´ab Claudia

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés