»» ««

Rekord vagy valami más?

Szabadtüdős

David Merlini több mint tíz percet töltött egy levegővel a víz alatt, de máris megindultak a találgatások.

A sajtó világgá repítette a hírt, hogy a magyar szabadulóművész eredménye fölényesen jobb Tom Sietas 8´58"-as eredményénél (igaz, az AIDA honlapján a statikus kategóriában már 9´08" másodperces rekordot tartanak nyilván). Viszont a már említett AIDA honlapon nyoma sincs David Merlini nevének, tehát hivatalos szabadtüdős rekordról semmiképpen sem beszélhetünk.

A kérdés az, hogy szenzációsan nagy rekordról vagy szenzációsan ügyes trükkről beszélünk. Ez utóbbi sem jelentene különösebb gondot, hiszen ugyanúgy számtalan munka, tervezés és felkészülés előzi meg. Ám itt állandóan a bírák előtt, tiszta körülmények közt elért rekorddal hasonlítgatják össze, ez pedig nyilván sokak szerint nem teljesen korrekt.

A rekorddöntésről készült képek alapján feltűnik ugyanis néhány dolog. A tartályban folyamatosan áramló buborékok szerepe nem tisztázott, hiszen akár az is lehetséges lenne, hogy ezek rejtenek valami segédeszközt. Az is érdekes, hogy ellentétben a csak a rekordra koncentráló szabadtüdős búvárokkal, David Merlinit leláncolták, megbilincselték, a rekord első perceiben integetett, mosolygott, aztán a végére már komoly "fizikai fájdalmakkal" kellett megküzdenie. Egy szó mint száz: a magyar illuzionista valamiben nagyon jó, de azt e pillanatban elsősorban ő tudhatja, hogy miben.

A gyanakvás hátterében pedig az áll, hogy maga a műfaj a tökéletes illúzióról szól. Jól fest, amikor valaki átmegy a kínai nagy falon, de ez akkor is csak trükk. Szóval hivatalos szabadtüdős világcsúcs ebből csak úgy lesz, ha David ugyanezt a teljesítményt a mindenki által ellenőrizhető körülmények közt éri el. Ám valószínűleg a cél nem ez, hanem a minél nagyobb médiafelhajtás. Ez pedig hibátlanul sikerült.

Aki esetleg szeretne tovább töprengeni arról, hogy volt-e trükk vagy sem, itt talál egy videofelvételt, ami az eseményről készült.

GR
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 45. Selernő 2007 okt 20. 08:26  
Nincs ebből a videóból valami hosszabb változat? Nagyon gáz, de tényleg lehet, hogy duplafalú. Én pl még ruha nélkül sem bírnék így félig ücsörögni 2 kg ólom nélkül, ha jól teliszívom magam. Meg amikor a karját emeli az is természetellenesen gyors egy vízalatti mozdulathoz. Meg  tényleg: a buborékok is valami félelmetesen egyformán, a sarokból jönnek. Meg a vízszint csökkenés -nem csökkenés, hullámzásnak sincs semmi nyoma. Az első meghiúsult kísérlet is csak beetetés volt a hitelesség érdekében. A kamu tévés meg alig mer odalépni -mintha valami rémet látna.
Szerintem duplafalú -tiszta megalázó.
 44. jee_c 2007 okt 19. 17:21  
A bubifüggöny is nagyon gyanúsan kizárólag az ablak mellett robog felfele - szerintem jobban széjjelmenne (az egész tartály térfogatába) még akkor is, ha csak az ablak mellett van befújva.
 43. VasMacska 2007 okt 19. 16:57  
És most mondja még serdült gyermekem, hogy pölö a víz szintje sem csökken egy centit se, amikor kilép ebből a kis tartályból.
 42. elche 2007 okt 18. 22:46  
Pedig az mekkora volt! Meg a rakétás mutatvány. Ha kicsit is hibázik, most a Nemzetközi űrállomáson ülhetne. Nyilván ott sem volt trükk.:)
 41. DUPLA 2007 okt 18. 22:44  
Dávid és a Góliát. Na ebből szabaduljon a kiscsávó, ne a betonkockából a Duna fenekén.:-)
A további 40 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Fanous Reef

Egypt, Red Sea

5/9 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés