»» ««

Ötven éven belül eltűnhet a Holt-tenger

Környezetvédelem

A Holt-tenger ötven éven belül eltűnhet, hacsak nem épül meg a Vörös-tengerből utánpótlást biztosító csatorna – figyelmeztetett Hazem Nasser, Jordánia vízügyi minisztere, az országban zajló nemzetközi vízügyi konferencián.

zsubaba Holt-tenger albumábólA Holt-tenger vízszintje évente egy méterrel csökken, a vízfelszín területe a hatvanas évekbelinek csupán a harmada. A vízszint csökkenése elsősorban a Jordán folyóból ipari és mezőgazdasági céllal kivett vízmennyiség folyamatos növelésével magyarázható.

A Holt-tenger vízszintjének stabilizálása egy, a Vörös tengerből vizet szállító, 200 kilométeres csatornával oldható meg – hangoztatta a jordán vízügyi miniszter. A műszaki feltételekről Jordánia, Izrael és az autonóm Palesztína már megegyezett. A csatorna megépítéséhez a Világbank támogatását várják. Csak az építkezés első szakasza egy milliárd dollárba kerülne.

A Holt-tenger 417 méterrel a tengerszint alatt fekszik, a Föld legmélyebben fekvő területe. Mivel a tenger lefolyástalan, a folyók vizével érkező sók és ásványok számára zsákutca. Így vize évezredek alatt a tengervíznél tízszer sósabbá vált, minden erőlködés nélkül lebeghetünk felszínén.

[ National Geographic ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Inland Sea

Malta

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés