»» ««

Mitől sós a tenger?

Tudomány

Mitől sós a tenger, és miért nem sósak a folyók vagy az eső?

Tévedés azt gondolni, hogy az "édes" vizek, folyók, tavak nem tartalmaznak sót. Még az esővízben is találunk sót, - jelentős mennyiségű szennyezőanyag mellett -, amelyet a víz a légkörből "mos ki".

Az esővíz átszivárog a talajon, a kőzeteken és számos ásványi anyagot old ki belőlük. A megtisztított vízből azonban kis koncentrációja miatt ekkor még nem érezzük ki a sót.

A kioldott ásványi anyagokat tartalmazó víz jelentős része előbb- utóbb egy patakba, folyóba, később egy tóba vagy az óceánba kerül. A naponta az óceánba kerülő kioldott ásványi anyag csak töredéke az óceán teljes sótartalmának.

Jelentős mennyiségű oldott ásványi anyag kerül az óceánokba a hidrotermális hasadékokon keresztül is: a tengeralatti hasadékokba beszivárgó víz ásványokkal teli meleg vízként áramlik vissza az óceánokba. Ugyancsak növeli az óceánok sótartalmát a víz alatti vulkáni tevékenység, amely során az előző folyamathoz hasonlóan oldódik ki nagy mennyiségű ásványi anyag.

Az óceánok sótartalma több száz millió éve állandó: ez elsősorban azzal magyarázható, hogy bár állandó az ásványi anyag utánpótlás, a tenger mélyén kiválás, lerakódás is folyik. A sótartalom viszont nem mindenütt egyenletes: folyótorkolatoknál, vagy a jéggel borított sarkok közelében a víz kevésbé sós.

Az óceánok egyébként 96,5 százalékban tartalmaznak tiszta vizet. A maradék 3,5 százalékot 75 elem teszi ki. A tengerek sósságáért 99 százalékban hat elem felelős: ezek a klorid, nátrium, kén, magnézium, kálcium és kálium. A sósság leginkább a nátriumkloridnak (közönséges asztali só) köszönhető.

Érdemes megemlíteni a tengereknél tízszer sósabb Holt-tenger, vagy a Kaszpi-tenger, Aral-tó példáját is. Miért sósak ezek a tavak, mások viszont miért nem? A legtöbb tó ideiglenes tározóként működik: bizonyos folyók vizet szállítanak bele, mások pedig elvezetnek. Ez biztosítja a tavak viszonylag állandó sótartalmát.

Ha egy tónak nincs lefolyása, mint az említett tavaknak, akkor víz csak párolgás útján tud elszökni belőlük. Ha egy tóba folyamatosan érkezik oldott ásványi anyag, a víz viszont csak párolgással távozik, (amely közben a só visszamarad), sótartalma fokozatosan növekszik.

[ National Geographic ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Koh Bida Nok

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merülésnyílt vízi fajokcápa csikóhal teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés