»» ««

Már folyik a verseny az Északi-sarkvidékért

Egyéb

A hónap elején Oroszország látványos gesztussal megerősítette igényét az Északi- sarkvidékre, a szibériai partvidéktől egészen a pólusig.

Augusztus másodikán két mini-tengeralattjárót juttatott le 4200 méteres mélységbe éppen a pólus alatt, egészen a tengerfenékig, ahol a legénység rozsdamentes titánötvözetből készült orosz zászlót rögzített a tengerfenékhez; az Arktika 2007 elnevezésű expedíciónak ugyanis bevallott politikai célja volt emlékeztetni a világot arra, hogy Oroszország igényt tart a kőolajban és földgázban valószínűleg gazdag tengeri térségre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben kijelentette, hogy Oroszország mindent megtesz az Északi-sarkvidékhez fűződő stratégiai, gazdasági és katonai érdekeinek védelmében.

Öt állam - Kanada, Oroszország, az Egyesült Államok, Dánia és Norvégia - formál jogot az északi-sarki térségre, pedig szárazföld nincs is a területén, csak jégpáncéllal borított víz. Dánia követte elsőként az orosz példát: tudósok indultak az Arktiszra Koppenhágából, hogy bizonyítékot keressenek arra a tételükre, amely szerint a Jeges-tenger mélyén húzódó Lomonoszov-hátság geológiai folytatása a Dániához tartozó Grönlandnak. A cél ez esetben sem pusztán egy tudományos hipotézis bizonyítása; az expedíció tudományos muníciót hivatott szolgáltatni a dán diplomáciának az Északi-sarkra vonatkozó jogigény.

[ MNO ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. jee_c 2007 aug 21. 14:21  
Az oroszok meg ismét elkezdték a nemzetközi légtérben a taktikai atombombázóikkal a repüléseket. Izland légterébe néhányszor már berepültek. :( Nagyon kell nekik az az olaj és földgáz (meg egyéb)..
 4. Zook 2007 aug 21. 11:25  
nincs?
 3. Jules 2007 aug 21. 11:24  
jaja, félnek, hogy lemaradnak... De kár, hogy már nincs meg az Új-Hebridákon levő magyar gyarmat...:_DDD
 2. Zook 2007 aug 21. 09:10  
tervezik is, mintha olvastam volna, hogy hirtelen szorgalmazzák a szignót...
de surgos lett :)
 1. Jules 2007 aug 21. 08:18  
Az USA nem írta alá a vontakozó egyezményt, így nem formálhat jogot a nemzeti és a gazdasági hasznosításra biztosított területeken túlra. Majd ha aláírják, akkor...

Merülőhelyek

Koh Doc Mai

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcsikóhal jelentős halraj nyílt vízben cápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés