»» ««

Megfejtették a delfinek gyorsaságának titkát

Tudomány

Egy japán kutatócsapat rájött, hogy a delfinek könnyes és gyors úszását nemcsak az áramvonalas test, hanem a cserélődő bőrréteg is segíti.

Japán fizikusok felfedezték, a delfin bőre miként csökkenti az ellenállást és segíti az állatok gyors és könnyed siklását a vízben. Ezek a tények segíthetnek a kutatóknak gyorsabb, energiakímélő hajókat, óceánjárókat és tengeralattjárókat tervezni.

Azt mindenki tudja, hogy a delfinek az idők során áramvonalas testet fejlesztettek ki, mely bőrükön segíti a víznyomás csökkentését, valamint a súrlódást. Azonban mostanáig senki nem tudta, hogy vajon a bársonyos, réteges bőr, melyet kétóránként levedlenek, tényleg alapvető fontosságú-e az ellenállás csökkentésében és a gyorsabb utazásban.

A puha, réteges bőr szerepének megértéséhez és kipróbálásához, a kiotói Technológiai Intézet kutatócsapata megszerkesztett egy részletes számítógépes szimulációt, mely azt modellezi, a víz hogyan fedi el a delfinek bőrét, külön modellezve a bőr minden egyes rétegét és a réteg eltávolodásának módját.

Joshimichi Hagiwara professzor és kollégái úgy találták, hogy a bőr "puhasága" vagy "hullámossága" segít az állatnak csökkenteni az ellenállást. Azt is sikerült kideríteni, hogy a bőr leválása is csökkenti a zavaró, apró örvények vonzását, melyek kifejezetten a delfin körül alakulnak ki és lassítják az állat mozgását.

A szimuláció teszteléséhez a kutatók olyan laborkörnyezetet teremtettek, mely a delfin bőrét imitálta, ehhez egy hullámpalát használtak, melyet apró filmréteggel vontak be. A filmréteg a rajta átáramló víz hatására fokozatosan lemállott.

Hagiwara szerint igen nehéz az úszó delfinek körüli áramlatot lemérni, ezért olyan körülményeket hoztak létre, mely pontosan azt a módot tükrözi, ahogyan a delfin bőrének felső rétege kölcsönhatásba lép a rajta átáramló vízzel.

A kutatás azért is fontos, mert megvilágíthatja azt a rejtélyt, a delfineknek hogyan sikerült olyan testet kifejleszteni, mely könnyedén siklik a vízben, mely közegben sokkal nehezebb gyorsan haladni, mint a levegőben.

[ hirado.hu a SciTech Library nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Chrisoula K Wreck (Marcus)

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés