»» ««

"Búvárbázist egy majom is képes lenne nyitni"

Külföld

Gyorsan szögezzük le: a fenti, meglehetősen provokatív mondat egy ciprusi bázistulajdonos szájából hangzott el.

Bizonyos problémák újra és újra felvetődnek a világ több távol eső pontján, amikor a búvárkodásról esik szó. Cipruson az okozza a gondokat, hogy a búvárbázisok egy része nem elégedett azzal a hozzáállással, amit a ciprusi kormányzat mutat a tevékenység szabályozása kapcsán. Egyszerűen fogalmazva: nem csinálnak semmit. Ez a helyzet az oka annak, hogy Clive Martin, a ciprusi búvárbázisok szövetségének főtitkára a majmokat emlegetve kifakadt.
Manapság ugyanis bárki kiakaszthat egy táblát, és elkezdhet dolgozni az üzletágban. Talán képesítésük van az oktatásra, de infrastruktúrájuk, hátterük, biztosításuk már nincs. Ezért döntött úgy néhány búvárközpont, hogy létrehoznak egy szervezetet, és minimális elvárásokat fogalmaznak meg a búvárközpontokkal szemben. Egy bázist sem kényszeríthetnek a belépésre, de mégis szeretnék, ha mindenki betartaná a követelményeket. Bár a kormányzat tudomást vett a szervezetről, annak ajánlásait azonban mégsem vette át, és senki számára nem írja elő.

Ha tudomást szereznek valami szabálytalanságról, előbb fel tudnak lépni ellene a nagy búvárszervezetek nemzetközi irodáiban, mint helyi szinten, ugyanis Cipruson nem foglalkoznak azokkal az előírásokkal, amit mondjuk egy PADI-hoz hasonló szervezet határoz meg tagjaira nézve. Pedig a cél az lenne, hogy minden búvárbázis feleljen meg az elvárásoknak, így a turistaként érkező búvárok bárhova is menjenek, mindig biztonságban merülhessenek. Az előírások nem tűnnek teljesíthetetlennek: a búvárbázisnak bejegyzett vállalkozásként kell működnie, legyen megfelelő mennyiségű és rendszeresen karbantartott felszerelés, tiszta levegőtöltés, oktatóterem, és elismert végzettséggel rendelkező oktatók. Emellett elvárják azt, hogy a tevékenység teljes körűen biztosítva legyen, akár a merülésről, akár a hajózásról van szó. Ahogy Clive Martin fogalmaz, ez még csak a minimum, és nem is jelenti azt, hogy soha többé nem lesz baleset, de az esélyét jelentősen csökkenti.

John Irvine, aki már tíz éve dolgozik búvároktatóként, ugyanúgy kiemeli, hogy a búvárbázis tevékenységét semmilyen engedélyhez nem kötik. A szövetség azért jött létre, hogy önszabályozó szervezetként tegyen valamit. Csak azt tudja javasolni a szigetre látogató búvároknak, hogy elismert szervezethez tartozó búvárbázissal merüljenek, akik betartják rendszerük előírásait. Persze ezt is lehet szigorúbban venni. Egy PADI Open Water tanfolyam pár nap alatt elvégezhető, de hiába jogosít önálló merülésre, ők a bázison nem adnak ki bérlésre csónakot vagy felszerelést az önálló merüléshez, hacsak nincs legalább ötven merülése a búvárnak.

A búvárkodás alapvető biztonsági ismereteivel általában tisztában vannak a búvárok, de jó azokat állandóan észben tartani. Irvine kiemelte a felszerelés rendszeres karbantartásának fontosságát is, amit sokszor elhanyagolnak a búvárok. A hivatalos szervek hozzáállásának érzékeltetésére pedig csak annyit mesélt el, hogy a közelmúltban a vízi rendőrség emberi szerettek volna náluk palackot töltetni, ám az egyik palacknak már lejárt a nyomáspróbája.

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Hin Muang

Thailand

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés fal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés