»» ««

Delfin-protézist készített a Bridgestone

Tudomány

A Bridgestone egy éves tervezés után adta át Fudzsinak, a farokuszonyát elvesztett delfinnek a kaucsuk "mankót", mellyel az állat ismét ugyanolyan gyors, mint társai.

Hajlékony kaucsukból készült farokuszony-protézist kapott Fudzsi, az okinavai tengeri akvárium 34 éves nősténydelfinje, amely egy rejtélyes betegség nyomán vesztette el a levegőbe szökelléshez nélkülözhetetlen testrészét.

A világ első mesterséges delfinuszonyát a japán Bridgestone gumigyártó cég állította elő. Fudzsinak több hónapos gyakorlás kellett, amíg hozzászokott a rugalmas mankóhoz, megtanulta használni. Újabban naponta húsz percig viseli a kétkilós eszközt, s ennek köszönhetően ugyanolyan sebességgel úszik, mint fajtársai.

A Bridgestone egyedülálló eszközét több mint egy évig tervezték, augusztusban készült el, összköltsége mintegy tízmillió jen (közel 18 millió forint). A 2,71 méter hosszú, 227 kilós tengeri emlős farokuszonyát két évvel ezelőtt kellett amputálni, miután egy tisztázatlan eredetű szövetelhalás (nekrózis) következtében háromnegyed része elhalt, s veszélybe került az állat élete.

"Fudzsi nyilvánvalóan tudná nélkülözni a mesterséges uszonyt, de anélkül lassan halad, és persze nem tudna kiugrani a vízfelszín fölé" - mondta el az okinavai Csuraumi akvárium egyik állatgondozója. 

hirado.hu az mti nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Zabargad wreck

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 30m, látótáv: 25m felett

szafaris megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés