»» ««

Búvártanfolyam a tévében

Egyéb
2/3. oldal


A következő film magyar munka, a címe Fedezzük fel együtt a víz alatti világot! Bár talán úgy tűnhet, ez inkább búvártanfolyami segédanyag, a szerzők a borító tanúsága szerint a merülés világával még csak előzetesen ismerkedők számára is ajánlják a filmet, tehát belefér ebbe az összeállításba. Apropó, készítők: Kollár K. Attila, Nagy Sándor és Nagy Gábor neve ismerős lehet. Igen, a később megalapított UEF-ből, a kitűnő, színvonalas tankönyveik révén (is) ismert oktatók munkájukkal a videót illetően is elégedettek lehetnek.

A film bevezetője, a CMAS bemutatása talán az egyetlen kevéssé rendszerfüggetlen dolog, de hát mégiscsak a világszövetségről van szó, amit megismerni senkinek sem árt. Utána viszont a másfél órás anyag hátralevő részét nagyon tartalmasan sikerült kitölteni, olyan segédanyagot adva a búvároknak, amit még a vizsgázottaknak is bátran merek ajánlani. Sajnos nem minden búvártanfolyamon sikerül olyan rendezetten megvalósítani egy parti merülést például, mint ahogy a filmben látható. Végig érződik, hogy törekedtek arra, ne lehessen szakmailag "fogást találni" a filmen.

Persze Anneka kalandjaival összehasonlítva azért egyből feltűnik, itt nem végig a Vörös-tenger adja az ismeretek hangulatot keltő hátterét. A képanyag inkább funkcionális, mint látványos, de ez illik is a film hangulatához. Minden búvárélmény nélkül az angolok filmje talán fogyaszthatóbb a laikus számára, de aki a búvárkodásról akár még a tanfolyam előtt többet szeretne tudni, az élettantól a felszerelésen át a víz alatti gyakorlatokig, a magyar munkából valóban tanulhat. Akár egy búvártanfolyam kísérőjeként is hasznos lehet kiegészítésként megnézni a vonatkozó fejezeteket, bár nyilván az adott rendszer tanfolyamának ismeretanyaga a döntő. Frissen végzett, egy ideje nem merült búvárok számára pedig mindenképpen ajánlanám. Ha nem a könyvet akarja valaki forgatni, netán jobban szeretné látni mint olvasni is a dolgokat, egy ilyen film megtekintésével van rá lehetősége.

Mit is mondhatnék: ugyan a mienk, de nem sárgább és nem savanyúbb. Ez a film mindenféle összehasonlításban megállja a helyét, pedig eltelt már pár év azóta, hogy először megjelent. (Megjegyzendő, akkor még nem is voltak elkápráztatva multimédiás anyagokkal a tanfolyamok hallgatói.) Ám kora ellenére gyakorlatilag minden változtatás, átszerkesztés nélkül ma is ugyanolyan jó, mint elkészítése idején volt. Ráadásul büszkén mondhatjuk, hogy ellentétben az angol filmmel, itt már bizony szó esik a környezet igencsak fontos védelméről.

A hírek szerint a film egyébként hamarosan DVD-n jelenik meg, kicsit átdolgozva, a UEF tanfolyami anyagának részeként.

Az írás a következő lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. elche 2007 ápr 08. 22:03  
Az angolt kölcsön tudom adni, meg persze a magyart is, csak az nem akkora ritkaság.
 3. Luciferin 2007 ápr 08. 20:57  
Jellemző, hogí a három film közül nekem csak az olasz van meg :(.
 2. elche 2007 ápr 07. 11:35  
Az ötlet jó, de igazság szerint nekem nincs SSI oktatófilmem.:) Ez a cikk jelentős részben azért született, mert annyira rossznak tartom az olasz filmet, hogy mindenkit óvni szerettem volna tőle, és aztán kiegészítettem a két másikkal. Szóval lehet, az oktatófilmekről is kicsit összefoglalóbb jelleggel kellene írni, de majd eltöprengek rajta- mindenesetre észben tartom.
 1. sealoo 2007 ápr 07. 11:12  
Hmm..., én is beleszaladtam az olasz filmbe, de inkább az asterixet hoztam volna:) Egyébként szivesen olvasnék mondjuk az ssi oktatófilmjeiről is vmit. Vagy ez már túl szakmai lenne?

Merülőhelyek

Finolhoss

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés