»» ««

Búvártanfolyam a tévében

Egyéb
1/3. oldal

Nem csak könyvekből lehet ismerkedni a búvárkodással. Ám ha valaki a kalandfilmeknél hitelesebb forrást keres, akkor kevés filmből válogathat.

Napjainkban a gyerekek inkább nézik a kötelező olvasmányok filmváltozatát, mint kézbe vennék a könyvet, így hát nem nehéz rájönni, volna piaca a búvárkodásról szóló ismeretterjesztő filmeknek, amelyek nem kapcsolódnak szigorúan véve egy oktatási rendszerhez, hanem bárhol megvásárolhatóak. Az ilyen filmeknek egyrészt ajánlatos szép képekkel, érdekességekkel is vonzóvá tenni a búvárkodást a néző számára, másrészt igyekezni kell szakmailag is pontosnak lenni, hogy ne okozzon zavart egy esetleges későbbi búvártanfolyamon. Három, ebbe a kategóriába sorolható filmet birtokolok, de természetesen mindegyik más egy kicsit.

Könnyen mondhatok véleményt az angol Anneka Rice: Scuba Diving című filmről, mert ez a közel húsz éves darab igencsak nehézkesen hozzáférhető Magyarországon. Érdemes tudni annyit Anneka Rice-ról, hogy a nyolcvanas évek angol televíziós üdvöskéje volt. A vagány, szőke Anneka egy olyan sorozatot vezetett, aminek egyes epizódjaiban különféle sportokkal ismerkedett, majd később videó is készült a sí-, vitorlás-, búvárkalandjairól. A búvárkodás bemutatásában is fontosabb Anneka személyes hangvételű kommentárja arról, mit hogy élt a tanfolyam során és mennyire élvezi a merülést, mint hogy minden víz alatti gyakorlatot részletesen bemutasson. Nem is nagyon esik szó alapismerekről a felszerelések, gyakorlatok, élettan kapcsán, bár ez utóbbiról azért elhangzik néhány információ.

A BSAC rendszerű tanfolyam (ráadásul húsz évvel ezelőtti tanfolyam) alapvetően más rendszerű, mint ahogy azt a többségünk megismerhette. Néha a búvárok olyan dolgokat tesznek, amiket ma már mindannyian meglepve nézünk. Ezek közül például a korallok megérintése különösen tiltott, és nem szokásos a napóleonhalak etetése sem tojással. Ez utóbbi kapcsán viszont be kell valljam, ha ma már nem is lehet ilyet tenni, ezt a videót megnézve elég jó fogalmunk lehet arról, hogy zajlott, mert remek lassított felvételeken mutatják be. Apropó, képek. A filmet teljes egészében a Vörös-tengernél forgatták, először Eilatban dolgoztak, majd pár napig egy szafarihajóról merültek a Sínai-félsziget környékén. Az idő abszolút nem koptatta meg a felvételeket, sőt! Remek képek teszik élvezetessé ezt a filmet, ami a búvárkodás alapismereiről azért nagyon felületesen beszél. Néhol inkább játékfilmeket idéző dramaturgia, szakértő stáb- ez az alig 48 perces film jó bevezető lehetne, ha egy ismerőst, vagy családtagot szeretnénk meggyőzni arról, miért lenne érdemes elvégeznie egy búvártanfolyamot. Lehetőség szerint a Vörös-tengeren, mert ez a film alapvetően a sokunk által ismert, izgalmas korallvilágnak köszönhetően válik nézhetővé akár a rutinos búvárok számára is.

Összefoglalva talán azt lehetne mondani, hogy a film végére mi, nézők a Vörös-tengerre vágyunk, először vagy sokadjára, míg Anneka vizsgázott búvárrá válik. Mindenki jól jár.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. elche 2007 ápr 08. 22:03  
Az angolt kölcsön tudom adni, meg persze a magyart is, csak az nem akkora ritkaság.
 3. Luciferin 2007 ápr 08. 20:57  
Jellemző, hogí a három film közül nekem csak az olasz van meg :(.
 2. elche 2007 ápr 07. 11:35  
Az ötlet jó, de igazság szerint nekem nincs SSI oktatófilmem.:) Ez a cikk jelentős részben azért született, mert annyira rossznak tartom az olasz filmet, hogy mindenkit óvni szerettem volna tőle, és aztán kiegészítettem a két másikkal. Szóval lehet, az oktatófilmekről is kicsit összefoglalóbb jelleggel kellene írni, de majd eltöprengek rajta- mindenesetre észben tartom.
 1. sealoo 2007 ápr 07. 11:12  
Hmm..., én is beleszaladtam az olasz filmbe, de inkább az asterixet hoztam volna:) Egyébként szivesen olvasnék mondjuk az ssi oktatófilmjeiről is vmit. Vagy ez már túl szakmai lenne?

Merülőhelyek

Anchor Bay / Popeye Village

Malta

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés