»» ««

Búvárpalack-könnyítés

Egyéb
4/4. oldal

Nem lenne teljeskörű ez a kis ismertető, ha aerob edzésekről nem esne szó. A zsírégető és állóképességfejlesző pulzusszámokról sok helyen lehet olvasni, de erről úgyis mesél az edző, ha valaki ilyesmit akar csinálni. Vele úgyis találkozni fogsz, mert mondjuk az aerobic vagy a spinning tipikusan olyan mozgásformák, amit csoportosan, edző vezetésével űz szinte mindenki.

Amikor ez ügyben beszélgetni kezdtem Pétercsák Józseffel, ő kapásból a spinninget javasolta, mint kipróbálásra alkalmas sportot. Aerobicból is sokféle van, de személyes kedvence, a spinning manapság egyre divatosabb, mert lendületes, hatékony és hölgyek-urak egyaránt szeretik. Edzőkről, edzésekről szót ejtve arról beszélgettünk, hogy az állóképesség fejlesztése nem egyenlő a tűrőképesség fejlesztésével. Ez utóbbi akkor fordul elő, ha az edző nem jól csinálja, amit csinál. A "kemény edzés" kedvéért olyan módon hajtja az embereket, hogy azoknak előbb-utóbb ízületi fájdalmaik lesznek, amit még meg is tud magyarázni: "a fájdalom jó, így fejlődsz". De ez nem igaz akkor, ha tönkremegy a térd, meghúzódik az izom vagy bármi más sérülés az oka.

A terembe lépve úgy nézett ki, mint ha néhány tucat szobabicikli közös tekerése lenne a hangzatosan spinningnek nevezett edzés. Józsi mosolygott, és állította, fog még meglepetés érni. Az időpont okán nem voltunk túl sokan, így aztán elsősorban magamra kellett figyelnem. Arról már előzetesen szó esett, hogy bármilyen utasítást mond az edző, a legfontosabb a résztvevő személyes edzettsége, tehát nem gond, ha nem állítod erősebbre a fokozatot, amikor nem bírod- a lényeg, hogy tekerj, úgy, ahogy az még neked jólesik.

Ez a kulcsa az edzésnek, mint arra magam is rájöttem: ha valami túl erős, ha nem megy a tekerés állva, nagyobb ellenállással, akkor le lehet ülni, lejjebb lehet tekerni a fokozatot, csak folyamatosan járjon a láb, a zene ritmusára. Ez a "pihenés". Meglepő módon, ezt még kifáradva is bírni lehet. Egyébként amikor előtte arra gondoltam, hogy egy óra ezen a biciklin meglehetősen unalmas lesz, igencsak mellétrafáltam. Józsi nem csak edző, hanem DJ funkciót is betöltve váltotta a lendületes zenét, amit csak hangos biztatásai és utasításai törtek meg, változtatni kellett a testhelyzetet, az ellenállást. Tekerés közben megdolgoztattuk a felsőtestet is, aztán végül jöttek a nyújtások, lazítások. Kellemesen elfáradva, minden testrészemet átmozgatva kellett rájönnöm, ez a divat teljesen magyarázható, mert a spinning változatos is, és valódi kihívást is jelenthet. Ha olyan pulzusszámmal csinálja valaki, akkor zsírégető, ha másfajtával, állóképesség fejlesztésére ideális. És a kezdő pedig a maga erőnlétének megfelelő terheléssel tekerhet egészen addig, amíg teljesen fel nem tudja venni a ritmust.

Egy szó mint száz, úgy jártam mint a korábbi alkalmak során, amikor mást próbáltam: jót mozogtam, elfáradtam és szimpatikus volt, amit láttam. Én a magam részéről annyi konklúziót vontam le, ha mozogni akarok, és találok egy korrekt edzőt, szinte mindegy, mit csinálok, amíg jól érzem magam. De akár még el sem kell menni a terembe, lehet sétálni, biciklizni, úszni, vagy ami tetszik. Nincsenek jól őrzött titkok és nem kellenek drága "varázsszerek" sem, pusztán elhatározásra és kitartásra van szükség. A lényeg: mozgástól elfáradni jó- és igencsak hasznos.

A spinning kipróbálására a lehetőséget a CBA Fitness&Wellness biztosította.

GR
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 7. Grelex 2007 ápr 28. 13:50  
Köszi!
Azért ez már sokkal inkább elérhető és teljesíthető!
:-))
 6. miki54 2007 ápr 28. 09:08  
Az jó.
Az iantd-nél 720 m 15 Perc alatt az a 100%
 5. Grelex 2007 ápr 27. 17:29  
Oké,neked elhiszem!
Mindkettőt!
Ebből a szempontból,hogyan készülsz, készültök Hurghadára?
Atibúvárral nyomjátok a 800 m-t?
Hisz lehet ott áramlat, elkeveredés, stb!
:-))
Rakétapisztoly, kistükör, pót palack, esetleg pony,Spare?
 4. Thomasbuvar 2007 ápr 27. 16:43  
A "14 alatt" az tök komoly, "az orrodat is tisztíccsa" az nem egészen! :-))
 3. Grelex 2007 ápr 27. 16:39  
Ez komoly?
14 alatt?
Jujjjjj!
A további 2 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Koh Bida Nok

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merülésnyílt vízi fajokcápa csikóhal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés