»» ««

Búvárpalack-könnyítés

Egyéb
2/4. oldal


Az első utam egy callanetics bemutatóra vitt. Ezt a mélyizom tornát sokan egyből a női, alakformáló tornák közé sorolják be, ám a korra, nemre való tekintet nélkül végezhető gyakorlatok bárkinek jók lehetnek a rendszeres testedzésre. A tornát vezető Ditrói Mária a callanetics terén legfelkészültebb oktató kis hazánkban, így mondhatom, semmi akadálya nem volt egy alapos ismerkedésnek.

Nekem mint laikusnak feltűnő volt, hogy a csoportos gyakorlatok ellenére mennyire teret enged ez a mozgásforma az egyéni tempónak. Aki kevésbé bírta adott feladatot, végezhette könnyített formában, kevesebb ismétlésszámmal. A folyamatos gyakorlás után úgyis fejlődik annyit az ember, hogy végül sikerüljön hibátlanul végrehajtani az előírt számú ismétlést. A férfiember büszkeségét persze megtépázhatja, hogy a kívülről apró, jelentéktelennek tűnő mozdulatok ismétlése mennyire nem egyszerű feladat. A titok ugyanis összesen annyi, hogy bár pár centis mozdulatokat kell végezni, azokat viszont nagy ismétlésszámban.

Mint kiderült, elsősorban a hatékony alakformálást célozza az alapgyakorlatok sora, végighaladva az összes problémás testrészen. A búvárruhába való beleférést nagyban meg is könnyíti az, ha centikben mérhető lesz a derékméret csökkenése, de más fontos hatása is van a tornának. Ez pedig a hátra és derékra gyakorolt jótékony hatás, amit a palackok alatt görnyedő búvárként csak üdvözölhetek.

Ezt az alkalmat a nem annyira ugrálós mozgások megismerésére szántam, és az óra végeztével beszélgetni kezdtünk a többi szóbajöhető lehetőségről. Ditrói Mária, aki jógát is oktat, mesélt arról például, mennyiben más a callanetics mint a jóga, noha bizonyos mozdulatok között van hasonlóság. A callanetics célzott alakformálásval szemben a jóga sokkal inkább egy életmód, tehát aki karcsúsodni akar, gyorsabb eredményekkel, inkább a callaneticset válassza. Hosszú távon viszont a jóga éppen olyan kedvező hatású, és mivel rendkívül változatossá tehető, a légzésfunkcióktól javításától az állóképesség fejlesztéséig gyakorlatilag bármire kínál megoldást. A változatosság azért is került szóba, mert bizony minden mozgásforma megunható, és akkor nagyon jó, ha lehet újdonságot vinni a gyakorlatokba, amire a callanetics erősebb változatai is lehetőséget adnak.

Összességében igen kedvező benyomásom volt erről a fajta tornáról. Kímélő, személyre szabható, és a rendszeres gyakorlással a fejlődés is érezhető. Ez pedig nagyon fontos, hiszen nem ábrándul ki belőle az eredménytelenség láttán senki. Ha valaki kora vagy túlsúlya miatt nem szívesen kockáztatja ízületeit, ilyen jellegű mozgással a lehető legkisebbre csökkenti a sérülés veszélyét.

Az írás a következõ lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 7. Grelex 2007 ápr 28. 13:50  
Köszi!
Azért ez már sokkal inkább elérhető és teljesíthető!
:-))
 6. miki54 2007 ápr 28. 09:08  
Az jó.
Az iantd-nél 720 m 15 Perc alatt az a 100%
 5. Grelex 2007 ápr 27. 17:29  
Oké,neked elhiszem!
Mindkettőt!
Ebből a szempontból,hogyan készülsz, készültök Hurghadára?
Atibúvárral nyomjátok a 800 m-t?
Hisz lehet ott áramlat, elkeveredés, stb!
:-))
Rakétapisztoly, kistükör, pót palack, esetleg pony,Spare?
 4. Thomasbuvar 2007 ápr 27. 16:43  
A "14 alatt" az tök komoly, "az orrodat is tisztíccsa" az nem egészen! :-))
 3. Grelex 2007 ápr 27. 16:39  
Ez komoly?
14 alatt?
Jujjjjj!
A további 2 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Carnatic Wreck

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelymantarája teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés