»» ««

IX. Búvárfotós OB

Fotózás
2/4. oldal


- Miről szól a hazai bajnokság?
D. T.: Az 1970-es évek óta megrendezett magyar bajnokság elsődleges célja, hogy megtaláljuk Magyarország legjobb búvárfotósát, aki képviseli Magyarországot a búvárfotós világbajnokságon. Másodlagos célja a természetfotózás, ezen belül is a víz alatti fotózás kultúrájának terjesztése és persze a legjobb magyar búvárfotók bemutatása. Nagyon örülünk, hogy a Tengeri Só Alapítvány fölvállalata a pályázat és a díjazott művek kiállításának megszervezését.

Kik jelentkeztek a bajnokságra?
D. T.: Összesen 280 művel pályázott 14 szerző, akik között ott volt a magyar búvárfotós társadalom színe-java és jó néhány amatőr fotós is. Viszont csalódást okozott, hogy díjat csak egy olyan fiatal fotós szerzett, akivel ilyen minőségében korábban még nem találkoztunk.

Mi a fődíj?
D. T.: Az összetett nyertes és jómagam fogjuk Magyarországot képviselni a májusi Port Louis-ban (Mauritius) megrendezendő CMAS Búvárfotós Világbajnokságon.

Milyennek ítéled a bajnokság színvonalát?
D. T.: Mint említettem a benevezett képek minősége nagyon szórt, mivel több, fotós múlttal nem rendelkező szerző műve is beérkezett, azonban a helyezéseket elért fotók minden tekintetben bármely nemzetközi szintű versenyen megállnák a helyüket. Ettől függetlenül jobban örültem volna, ha sokkal több jó minőségű munka érkezik be. Én, személy szerint 2 alkalommal adtam maximális pontszámot.

Voltak nagy viták a képek végső helyezésének megítélésekor?
D. T.: Nem! Természetesen a végén, a konszenzusos eredmény megállapításánál lehetőség volt egymás meggyőzésére, de a kategóriánkénti 1-3 helyezettek esetében egyértelmű volt az eredmény, inkább a 8-10 helyezettek esetében vetettük latba meggyőzési módszereinket. A Best of Só díjazottja például vita nélkül maximális pontszámot ért el.

A pontozási és ítélethozatali metodika adott volt - melyre később kitérünk -, de mégis milyen alkotói és szakmai szempontok vezették tollatokat az egyes képek pontszámának meghatározásánál?
D. T.: Tévhit azt gondolni, hogy egy-egy ritka állat lefotózása vagy nehéz körülmény javítaná a fotós esélyeit a versenyben. Ez egy önkifejezési mód és éppen ezért ami számít az a szemléletmód, a képminőség, de nem számít a befektetett energia. Fontos a lenyűgöző látvány, a plakátszerűség, a színek és formák kompozíción belüli összehatása. A témát illetően nem lehet nagyon elcsépelt képi frázis, bár a versenyen nyert olyan fotó, melynek témája meglehetősen kedvelt a búvárfotósok között, de az alkotás magas színvonalú minősége nem volt figyelmen kívül hagyható.

Mesélj pár szóban a nyertes fotókról, miért ők lettek a nyertesek?
D. T.: A Best of Só (36 pont) a Nagylátószögű kategóriából került ki. Lenyűgöző látvány, mely plakátszerű hatást biztosít színeiben és motívumában is. Nagyszerűen oldotta meg a fotós, nemhiába kapott maximális pontszámot.
A Nagylátószögű kategóriában a Best Of Só miatt mindegyik kép eggyel előrébb került, így az első (31 pont) egy cápaportré lett. Rendkívül közeli és lélegzetelállító mozdulatot kapott el a fotós.
A Halak kategóriában (31 pont) az alkotó egy halraj részlet izgalmas és dinamikus pillanatát kapta el. A képet nagyon nehéz megcsinálni és éppen ezért ritka fotótémának számít, mellyel már egy másik fotós BBC-pályázatot nyert néhány éve. Meglepő, hogy ebben a kategóriában egy már-már unalmasnak számító bohóchal portré lett a második, azonban megérdemelten a képi kompozíció, a színharmónia és az elkapott mozdult miatt.
A Makró (de nem hal) kategória volt a leggyengébb (26 pont) és itt volt a legkevesebb pályázati anyag is, mivel a fotósok többsége halközelit szokott fotózni. Nem meglepő, hogy az 1-5 helyezettek témája garnélarák volt.
A Mérsékelt égövi felvételek kategória első képe (29 pont) egy szintén kedvelt fotótéma: víz alatti üregbe betörő fénycsóvában két búvár. Egy egyszerű látvány tökéletes megoldása, már-már a túlcizelláltság határát súrolva.
Az Édesvízi kategóriában 19 kép érkezett és a nyertes (33 pont) magasan kiemelkedik a többi közül. Ez egy misztikus és meghökkentő kép milliónyi fekete pöttyös békapetéről az előtérben kaviárszerűen, a háttérben a zöld és cián ezernyi árnyalata hínárral, bedőlt faággal és zöld vízzel. A második helyezett csak 24 pontot kapott és ugyanattól a szerzőtől van.

És az összetett nyertes?
D. T.: A nyertes az összetett pontszám alapján az alkotó és nem egy mű lett. Azért volt ez fontos, hogy a fotós világbajnokságra egy olyan fotóst küldjünk ki, akinek megbízhatóan magas színvonalú a teljesítménye és ne egy-egy jól elkapott pilanat alapján adjuk e díjat és képviselje a fotós Magyarországot. Egyébként egy alkotótól a legtöbb pontot kapott 12 kép pontszámait összesítve hoztuk meg az eredményt.

Az írás a következõ lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

South Tip

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés