»» ««

Pár hasznos szó a Hepatitisz A fertőzésről

Tudomány

Egyre többször hallani, hogy turisták hepatitiszban, vagyis fertőző májgyulladásban betegednek utazásuk során.

Mivel a téli egyiptomi búvárszezon már elindult - és Egyiptom bizony nem a higiéniájáról híres -, úgy gondoltuk kicsit utánajárunk ennek a betegségnek. Magyarország jelenleg a Hepatitisz A okozta fertőző májgyulladást tekintve az alacsonyan fertőzőtt országok közé tartozik, még akkor is, ha a belvíz és árvíz sújtotta megyékből a szokottnál valamivel több megbetegedést jelentettek. E járványügyi biztonság azonban igencsak törékeny, részint a hozzánk érkezők, másrészt a közeli, rosszabb helyeztű országokat és a távoli földrészeket gyakorta megjárók egyre magasabb száma miatt.

A betegség nem gyógyítható, csupán a járulékos szövődmények megelőzése-kezelése az orvos feladata, éppen ezért egyetlen specifikus védekezés ismert ellene: a védőoltás. A gyermekek és felnőttek számára egyaránt ajánlott vakcina 2-4 hét alatt fejti ki teljes védőhatását, s az emlékeztető oltással megerősítve legalább tíz évre védettséget ad. A fertőzőtt területekre utazóknak annál inkább ajánlott, mert a vírus nagyon ellenálló, gyakorta nem elég ellene az óvatosság.


A védőoltásokat a családorvos írja fel, majd a gyógyszertárból történő kiváltást követően, ő is adja be a rászorulóknak. A Hepatitisz A illetve B ellenit legkevesebb két héttel az indulás előtt, illetve az adott vakcina várakozási idejét figyelembe véve együtt és külön-külön is beadhatják.

Az Országos Közegészségügyi Intézet Oltásközpontjában (IX. ker. Gyáli út 2-6, Nagyvárad térnél) beadják az oltásokat minden előzetes megjelenés és háziorvos helyett. Helyben fizetendő, az A és a B együtt 10.000 forint, majd 1 hónap múlva B ismétlés 2.500, újabb 6 hónap múlva mindkettő ismétlés. Ezek az oltások az A ellen 10 éves, a B ellen életre szóló védettséget nyújtanak. Külföldön az A, itthon viszont a B típus fordul elő inkább. Hétfő és csütörtök között 9-12 óráig lehet megjelenni, bejelentkezés nem szükséges, csak a TB kártya.

Amennyiben a keleti országokból hazatérőknél felmerül a fertőzés gyanúja, abban az esetben már csak a passzív védőoltást alkalmazhatják. Bizonyos szakmákban - lévén, hogy a Hepatitisz A széklet útján terjed - a fertőzöttet el is kell különíteni. Ha valaki betegen mégis bekerül egy közösségbe, akkor a vele érintkezők mindegyikét passzív védőoltásban részesítik. Ez azonnali, ám csak rövid védelmet biztosít. Ezért, ha további fertőzés valószínűsíthető, akkor erre a védőoltásra nincs szükség.

Gondot jelent, hogy a Hepatitisz A fertőzés tünetei lassan és nem tipikusan alakulnak ki. Mint számos vírusinfekció, nátha tünettel is kezdődhet, s a lappangási idő akár 30 napig is eltarthat. A gyanú, a gyomor-bélrendszer tüneteinek jelentkezésénél merülhet fel, majd, ha a beteg már be is sárgul, akkor a fertőző osztályra kell utalni.

A megelőzés egyszerű lenne, ha az ételkészítés minden munkafázisát, de még a szakács egészségi állapotát is ellenőrizni tudnánk. Magyar konzervet sem lehet mindenhová vinni, hiszen az idegen táj felfedezéséhez a helyi ízek megismerése is hozzá tartozik. Marad az a lehetőség, amit akár "aranyszabálynak" is nevezhetünk:
Csak átsült, átfőtt ételeket szabad fogyasztani, kerülni kell az utcai árusnál történő étkezést, a nyers salátaféléket és a jégkockát! A gyümölcsöket meg kell mosni, és meg kell hámozni!

Míg a rettegett HIV vírus 56 Celsius fokon már elpusztul, a Hepatitisz A még egy órán át stabil marad, így lobogva forró vízben is legalább öt perc kell az inaktiválásához. Éppen ezért nem elég a merülőforralóval rottyantani egyet, mert a kórokozó fertőzőképes marad a kávéban, teában, ahogyan hetekig életképes a bútorokon, a textíliákon is. Még az erős napfény, az UV sugárzás is csak a parti homok felső rétegeiben pusztítja el, így a fertőzött területeken homokozó gyerekek fokozott veszélynek vannak kitéve. A vírus rezisztens a mosogatószerekkel szemben is, és csak erősen klórozott uszodai vízben pusztul el. Míg a normál gyomorsav képes arra is, hogy egy-két cholerabacilust legyőzzön, a hepatitisz A-val szemben tehetetlen. A vírusveszély tehát mindenkire ott leselkedik, aki még nem esett át a fertőzésen. Azt ugyanis csak egyszer lehet megkapni.

Tünetek:
Gyengeség, fáradtság, izomfájdalom.
Enyhe láz.
Hányinger, rossz étvágy.
Sárgaság (sárga bőr és szemek).
Sötét színű vizelet, világos színű széklet.
(A tünetek gyakran enyhék, és szemet hunynak felettük, esetleg összetévesztik az influenzával, ami azt eredményezi, hogy vannak emberek, akik hepatitiszen estek át anélkül, hogy azt észrevették volna.)

További információk:
ANTSZ Hepatitisz A lakossági tájékoztató
Az A vírusos májgyulladás

- Szabó Károly -

Források: [ weborvos , med-courier , népszabadság ]




Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

South West Rock, Fish Rock Cave

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésüreg vagy barlanghomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés