»» ««

Szerencse és tapasztalat

Külföld

Egy december elején elsodródott amerikai búvár a címben említett dolgoknak köszönheti megmenekülését, tíz órányi úszás után.

Dan Roesler igen tapasztalt búvár, hiszen több, mint 600 merülést jegyezhet. A mexikói Cancun partjainál levő hadihajót roncsánál búvárkodott társaival december 3-án, egy olyan helyen, amit jól ismert már. Ám egy korábban soha nem tapasztalt erősségű áramlásba kerülve elszakadt társaitól. Fél mérföldnyi távolságba kerülve sem a kürtjét nem hallhatták, sem jelzőbójáját nem láthatták a többeik.

Mellényét felfújva biztonságosan lebegett a víz felszínén, és elkezdett úszni a part irányába. Közben már tíz hajóval keresték, ám rossz helyen, így aztán Dan helyzete kezdett egyre aggasztóbb lenni. Délutánra beborult az ég, és ömleni kezdett az eső. Így felesége, Julie hiába bérelt helikoptert, a rossz időben nem látták meg a búvárt, aki pedig kétszer is hallotta a rotor hangját. Leszállt az éjszaka, és a férfi tudta, ha túl akarja élni ezt a kalandot, hideg fejjel kell gondolkodnia.

Szerencséjére néhány mérföld távolságra fényeket látott, és elindult feléjük. Maszkját arra használta, hogy az esővizet felfogva édesvízhez jusson, így elkerülve a kiszáradást, ám a háborgó vízben igencsak komoly mutatvány volt így inni. Természetesen aggódott a cápák miatt is. Elmondása szerint néhány pillanatig megfordult a fejében, hogy itt a vég. Ám a fényeket látva tovább úszott, de az irány tartása szinte lehetetlen volt, hol erre, hol arra tartott. De nem adta fel, és kimerültsége ellenére tovább tempózott. Végül elérte a sziklákat, kikapaszkodott és segítségért kiáltott. Ekkor többen szaladtak oda, és felhúzták.

Annak ellenére, hogy tíz órát töltött a vízben, a férfi nem hűlt ki, mert teljes testét fedő búvárruhát és kesztyűt viselt. Magyarázata szerint talán a folyamatos mozgás is melegen tartotta. Némileg dehidratálódott ugyan, de Dan két nap múlva már újból búvárkodott. Bízik benne, hogy elsodródásának története senkit nem tart vissza a merüléstől. Persze a veszélyek miatt néhány dologra ügyelni kell. Legyen merülési terv, amit be is kell tartani, és fontos, hogy a felszereléssel ne legyen semmi gond. Mindig meg kell őrizni a hidegvérünket. A búvár pedig legyen felszerelve olyan biztonsági eszközökkel, mint a duda, lámpa, jelzőbója.

[ CDNN ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Manta Point, Pulau Wai

Indonesia

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 9m, látótáv: 4-10m , driftes

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés