»» ««

Hrabovszky Anikó: két magyar csúcs egy hónapon belül

Szabadtüdős

Hrabovszky Anikó a szabadtüdős búvársport jelenleg legeredményesebb magyar versenyzője. Az utóbbi egy hónapban két magyar csúcsot is úszott, amivel két versenyszámban is világranglista top 10-es.

Eddig a szabadtüdős búvárkodással kapcsolatban magyar indulók kiugró eredményeiről ritkán számolhattunk be. Szerencsére ez az utóbbi időben változóban van, ami főként a 2003 őszétől versenyző Hrabovszky Anikónak köszönhető.

- Legutóbb november elején a németországi, wiesbadeni versenyen a dinamikus versenyág az uszony nélküli számában 93 métert úszva a világ idei második legjobb női eredményét érted el. (Ebben a számban egy 50 méteres medencében hosszokat úsznak, egy levegővel, uszony segítsége nélkül - a szerk.). Ez egyben persze új magyar rekord is! Azóta mindössze három hét telt el, és most a másik dinamikus számban – ezúttal uszonnyal - értél el új magyar csúcsot. Mesélnél a versenyről?
- Most Bécsben vettünk részt - hárman Magyarországról - egy uszodai versenyen, ahol közel 40-en gyűltek össze a környező országokból. Két versenyszám volt, a statikus (ahol a vízben lebegve igyekeznek minél tovább bírni egy levegővel – a szerk.), amiben én híresen nem vagyok jó. Ezúttal 3 perc 22 mp-ig bírtam (a férfi világcsúcs 8 perc 56 mp, a női 6 perc 31 mp). A dinamikus sokkal közelebb áll hozzám. Ezúttal 120 métert sikerült úsznom, uszonnyal. Az eddigi hivatalos magyar csúcs 119 méter volt. Bár idén úsztam már 124 métert, de azt egy vitatott fordulás miatt nem fogadták el magyar rekordnak (büntetőpontokat kaptam.) Így nagyon boldog vagyok, hogy most sikerült 120 métert teljesítenem egy hivatalos nemzetközi versenyen.

- Ezzel nagyot léptél a világranglistán is.
- Igen, a 93 méterrel a nők között második vagyok az uszony nélküli számban, a 120 méteremmel pedig hetedik az uszonyos listán. 

- Nagyon jó, hogy végre van olyan magyar szabadtüdős búvár, akit a világ legjobbjai között jegyeznek. Mennyit edzel ehhez?
- Hetente négy edzés fér bele az időmbe munka mellett. Hétköznap kettő, hétvégén is kettő. Általában reggel fél héttől edzünk Horváth Balázzsal és Járay Szabolccsal a Komjádiban. 

- Úristen! Reggel fél héttől? Ahhoz úszómúlt kell, hogy valaki ilyen korán reggel hétről-hétre rá bírja magát venni, hogy lemenjen edzeni. Ez volt idén az utolsó versenyed, vagy még várhatunk tőled új csúcsokat?
- Legközelebb december 10-12 között lesz Eindhovenben egy nagy nemzetközi verseny, ahol ott lesz többek között a dinamikus szám dán világcsúcstartója is. Azért is jutok el ilyen sok versenyre, van lehetőségem nemzetközi mezőnyben is kipróbálni magam, mert sokat köszönhetek Szűcs Gergelynek és a Hungarian Credit Networknek, persze további szponzoroknak is örülnék). A holland versenyen különösen azért szeretnék résztvenni, mert 11-én egy egésznapos közös edzés is a program része, ahol a világsztároktól tanulhatnék. 

- Mi mindenesetre drukkolunk!
 
Kapornaki Anikó

[ eXtrem.hu ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

St. Johns, Paradise Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés