»» ««

Rengés a vízben

Külföld

Minden évben ezrek élik át, ahogy megmozdul alattuk a föld és remegni kezdenek a bútorok. De olyanok is akadnak, akiket a földmozgás a mélyben talál.

Október 15-én a Hawaii szigetcsoport tagját 6,7-es erősségű rengés rázta meg, majd pár perc múlva egy 6-os. Leo Trusclair búvároktató négy másik búvárral éppen 25 méteren merült, amikor elmondása szerint olyat érzett, mintha egy gőzmozdony lenne felettük: "Hallottuk ezt a hangot, mintha hatalmas dugattyúk dübörögtek volna, egyre hangosabban, hangosabban és hangosabban, és a vízben képtelenség volt megállapítani, honnan jön a hang. Egyszerűen csak jött a döbbenetes erejű hang és nyomás, a füleimet pedig mintha szivattyúval pumpálta volna valaki."

Trusclair Seattle közelében nőtt fel, és hozzászokhatott a földrengésekhez. Elmondása szerint élt már át földmozgásokat ágyban fekve, parkolóban, toronyház tetején és a tengerparton, de ilyet még soha nem tapasztalt, mint most, a víz alatt.

Egy másik oktató, Todd Winn, két tanítványával volt a víz alatt, és először azt hitte, egy óceánjáró hajó van fölöttük, aminek valami gond van a motorjával, és jelzett is a két másik búvárnak, hogy maradjanak ahol vannak. Összekapaszkodtak, ám amikor Winn felnézett, nem látott semmiféle hajó, ám az egyre erősebb lökések elkezdték rázni a testét. "Mintha valaki ütlegelte volna a mellkasomat", mondta el később. Az aljzaton kissé felkavarodott az üledék, és halrajok rejtőztek a korallok közé közé. Amikor elhalkult a morajlás, a búvárok a felszínre emelkedtek. Winn egyből arra gondolt, hogy akár szökőár is követheti a rengéseket, és ebben a helyzetben sokkal biztonságosabb a hajón, mint a parton.

A földrengés a szárazföldön megrázza az épületeket- a víz alatt viszont a búvárokat és a halakat. Egy harmadik víz alatt levő búvár, William Makozak szerint az érzés a búvár teljes fizikai valóját áthatja, hiszen a vibráció az egész testben érezhető.

[ Haleakala Times ]

Kapcsolódó írás: A szökőár búvárszemmel


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Maksour

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal nagy rája egyéb tengeri emlős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés