Printed: 2024. június 17.
URL: https://divecenter.hu/divesite/979
Princess Alice Bank
Azori-szigetek, Portugália (Atlanti óceán kelet, Afrika)
sziklás, hasadékos, nyílt víz
zátony 15-40 m. mélyen
Pontos kordináta: N38° 0' 14.26", W29° 17' 46.9"
Google maps / Google Earth
napihajós megközelítéssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokzátony merülésmantarája jelentős halraj nyílt vízben
1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 35m, látótáv: 10-25m , áramlás
Merülőhely térképe
Általános: EU-tagország, beutazás útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal, pénznem euro. Utazási szezon a szigeteken egész évben, a szárazföldön illetve merülés szempontjából a legjobb május-október.
Dekompressziós kamrák: Lisszabon, Madeira, Horta (Azori-szigetek). Vészhelyzeti telefonszám: 112
» Portugália részletesen
2011-08-03 (sui) Értékelés: nehéz körülmények kimagaslóan érdekes
Max mélység: 35 m , Vízhő: 21 °C , Látótáv: 10-25m , áramlás
Kiemelt állatok: mantarája, jelentős halraj nyílt vízben
A Princess Alice zátonyon merülni nem egyszerű dolog. Az első probléma a távolság, hiszen a zátony 85 km-re van a szárazföldtől. Ez azt jelenti, hogy kb. 3 órás Zodiakozás előzi meg a merülést, majd utána ugyanennyi a visszaút is (és ez sokkal jobban "fáj", mint az odaút). Mivel az Atlanti óceánról beszélünk, így csak különösen kedvező, szélcsendes időjárás esetén indulnak el ide a búvárbázisok hajói. Nekünk augusztus első hetében, ami a legjobb szezonnak számít ebből a szempontból is, csak 1 ilyen napunk volt az egy hét alatt.

A második probléma az áramlás. A Princess Alice zátony ugyanis egy tengeralatti hegylánc, mely 1500-2000 méteres mélységből tör a felszín felé, és majdnem el is éri azt. 35 méterrel a felszín alatt van a hegytető. Ebből adódóan igen furcsa áramlások vannak itt. Gyakran olyan erős, hogy alig tudsz a horgonykötélben kapaszkodni, aztán egyszer csak irányt vált, vagy épp felfelé/lefelé áramlással találkozol. Kezdő és tapasztalatlan búvárokat nem is visznek ki erre a merülésre.

A harmadik probléma az ár. A 160 km-es hajókázásnak komoly üzemanyag vonzata van, ezért a 2 merülésért 160-200 EUR-t kérnek.
Aki viszont megoldja mindhárom problémát, az a világ egyik legszebb merülőhelyén merülhet. A mobula ráják itt köröznek a hegytetőn júliustól szeptemberig, nem ritka a 25-30 példányból álló csapat sem. Találkozhatunk barrakudákkal, tonhalakkal, bonitókkal is, valamint nagy sügéreket is láthatunk a sziklák között.

Videó: youtu.be/hDBmvnWiiu4
Mobula rája (Kapolcsi Zsolt fényképe) Princess Alice zátony Sui ráját videózik (készítette Tiago Castro)

Divesite 0.72 © 2008-2012 Bunny