»» ««
Nyomtatás
Kőbánya, kerti kút
Magyarország (Európa)
édesvizi, mesterséges
30+ m. mélyen barlang
Pontos kordináta: N47° 29' 6.37", E19° 8' 13.29"
Google maps / Google Earth
parti merülésédesvizi élővilág mesterséges élőhelyüreg vagy barlang
2/4 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 35m, látótáv: 25m felett
Magyarország
Általános: Nincs ideális időszak, a nyílt vizek nyáron a felszínen 20 fok környékére melegszenek, de ilyenkor a látótávolság akár egy méter alá is csökkenhet. Tavasszal - ősszel a vizek 10-15 fok körüliek, ilyenkor 3-10 métert is elérheti a látótávolság. Télen jég alá merülve találjuk a legtisztább, és a leghidegebb vizet. Legtöbb helyen valamiféle belépő díjra lehet számítani.
Dekompressziós kamra: Budapest Tel: +36 (1) 391-5302 , Mobil: +36 (30) 269-9436, Általános balesetek esetén mentők száma 104.
» részletesen
Módosítási javaslat   Rögzítette: Bunny
Új merülés  
2013-04-07 (mediterro) Értékelés: könnyű körülmények kimagaslóan érdekes
Max mélység: 12 m , Vízhő: 12 °C , Látótáv: 10-25m
Tegnap voltunk a Kőbányán. Mivel csak OWD képesítésünk van, azaz HD ready, ezért csak az első termet merülhettük a maga 12 m-es mélységével. Brutál látás, a 25 m hosszú termet végig láttuk. A vizet szokni kell, én csak egy solo 7-es ruhámban voltam, de kibírtam a 40 percet.
A keresztbefutó gerendákra vigyázni kell.

Már mennék is vissza....
2012-12-11 (janosbuvar) Értékelés: nehéz körülmények kimagaslóan érdekes
Max mélység: 30 m , Vízhő: 12 °C , Látótáv: 10-25m
Az első komolyabb zárt téri merülésem volt tegnap Kőbányán a " kerti kút" -nál.
A csoport az utcán gyülekezett ( december 11 este 19.00 és -3 fok ). Ezek után már a kőbánya járataiban a +6 +10 fokos hőmérséklet is kellemesnek tűnt a briefinghez és a beöltözéshez.
A kb 178 " tárna " gépkocsival is jól járható mert 8-10 m széles és kb ilyen magas is. Több merülőhely zárt és nyitott is van itt.
Valahol a rendszer belsejében pár száz méter " bolyongás " után az egyik nagy vasajtó mellett jelezte a felirat a kerti kutat.
Azon belépve kb 20-30 lépcsőfokon ereszkedtünk le a vízig majd kb ugyanennyit mentünk-úsztunk még lefelé mire az egykori szivattyúterembe jutottunk. Nagyon érdekes volt számomra a sötét lépcsőn 6-8 méter lefelé gyalogolva-úszva egy kb 30-35 m magas/ mély helyiség mennyezetéhez jutni. Ekkor kb már 5-6 m víz volt felettünk és még innen merültünk körbe-körbe úszva-bámészkodva 20-25 m-t mire majdnem a fenékig értünk.
Körben a fal mellett az egykori vaslépcső adott referenciát. A falon egykori villanyvezetékek és kapcsolószekrények, lámpatestek. A helyiségben keresztben zártszevények, I-tartók alatt-fölött úsztunk/lebegtünk. A " kerti kutat " a másfél méter átmérőjű lukat láttam de nem benne hanem mellette ereszkedtem le le a csörlőt megnézni a " padlón" . A tervezett 45 perces merülés igen gyorsan eltelt és nagyon pontosan a 46. percre már kint is voltunk a vízből.
2010-11-23 (sui) Értékelés: nehéz körülmények érdekes
Max mélység: 27 m , Vízhő: 12 °C , Látótáv: 25m felett
Hosszas rábeszélés után tegnap erőt vettem magamon, és lementem merülni a bányába. (nekem a merülés az elővilág megtekintéséről szól, és az ugye egy bányában nem sok van)
A merülés előtt korrekt briefing volt, megbeszéltük, hogy mit fogunk látni és megtudtuk a bánya történetét is. Nagyon tetszett a merülés, csak ajánlani tudom mindenkinek. A 12°C-os vízhőmérséklet viszont nagyon fájt, legközelebb vastagabb mackóbundát veszek a szárazruha alá. :)
2010-02-08 (Bunny) Értékelés: nehéz körülmények érdekes
Max mélység: 35 m , Vízhő: 12 °C , Látótáv: 25m felett
Kőbánya alatt több kilométeres üregrendszer húzódik, aminek nagyrésze vízzel elárasztott, innen kitermelt kövekből épült a belváros. Állandó 12 fokos tiszta víz amit a felszálló buborékok némileg felzavarnak, a gyengébb lebegőképességű búvárok pedig pláne. A merülőhelyek a régi kőbánya tárnái, járatai, folyosói. Ezen a merülőhelyen hatalmas terek vannak, nem kell sokat úszni ellenben ahogy látható elég mélyre le lehet menni ha az alját is megnéznénk, gyakorlatilag egy hatalmas lépcsőházban zajlik. Kiemelkedő látványosság ezen a helyen aránylag kevés, falon elektromos eszközök, egy kézicsörlő, deszkák, körbe fém lépcső fut végig. Több helyen lehet ki-be bújkálni, az éles vasakra érdemes ügyelni. A hely névadója egy 1.3m átmérőjű kút, amiben le lehet ereszkedni az lépcsőház aljáig, klausztofóbiás vagy gyenge lebegőképességű búvárnak nem javallot, de elég különleges érzés leereszkedni egy valódi kútba!
Kőbánya, kerti kút Kőbánya, kerti kút Kőbánya, kerti kút
Kezdőlap   Ország merülőhelyei   Európa merülőhelyei  

Divesite 0.72 © 2008-2012 Bunny

Merülőhelyek

Neufeldersee

Austria (Österreich)

11/18 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) könnyű körülmények
max: 22m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely édesvizi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés