https://divecenter.hu/country/ZA

Dél-Afrika

Atlanti óceán kelet, Afrika

Általános: Beutazás útlevéllel, 30 napos tartózkodásig vízum nem szükséges. Pénzneme a rand. Az utazás legjobb időszakát befolyásolja az, melyik részre és milyen élőlény kedvéért utazik valaki, de jó tudni, Dél-Afrikában akkor van nyár, amikor Európában tél.
Dekompressziós kamrák: Fokváros, Durban, Johanessburg, Pretoria. Vészhelyzeti szám: 10177.
Ennek az országnak a neve hallatán minden búvár egyből a nagy fehérre gondol. Ám ez a nagy és különleges természeti értékekkel büszkélkedő ország ennél sokkal több lehetőséget kínál. A felszíni kalandok terén is egyedülálló szafarik várják az Afrika élővilága iránt érdeklődőket, de a búvárkodás is teljesen más jellegű az ország keleti és nyugati partszakaszán.

A nyugati, Atlanti partszakaszra a hűvösebb áramlat miatt a hidegebb víz a jellemző. Ám ezen a környéken van lehetőség a merülésre ketrecben a nagy fehérrel, ami sokak számára jelenti a létező legnagyobb kalandot a búvárkodásban. A legjobb esély a találkozásra május és szeptember között van, de ez az Egyenlítőtől délebbre a telet jelenti, tehát 12-13 fokra lehet számítani a víz alatt. A nyugati partszakaszon egyébként a látótávolság is rosszabb, 6-10 méter lehet nagyjából. Ezen a részen szerveznek bálnanéző túrákat is.

Keleten a víz hőfoka 19-24 közé eshet, és egészen más az élővilág. A korallok mellett azért itt is akadnak cápák, például szirti és pöröly, és persze a színes, trópusi vizekben megszokott halakból is bőven akad. A legismertebb térségek itt a Sodwana Bay és a Protea Banks. Utóbbi helyen bizonyos időszakokban homoki tigriscápákkal lehet merülni, június-július környékén pedig az ún. "szardínia futam" vonz búvárokat. Ezen a partszakaszon jobb látótávolságra lehet számítani.

Az időzóna eltérése Magyarországhoz képest +1 óra.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/South_Africa
Ajánlott weblapok:


Országhoz kapcsolódó írásaink:
Búvárengedély Dél-Afrikában Repülő állkapcsok


Aliwal shoal
    zátony
Fotóalbumok:
14 kép
kleinbaai, dél afrika