https://divecenter.hu/country/MZ

Mozambik

Indo-pacifikus térség

Általános: Vízumra szükség van, a reptéren vagy a határon szerezhető be. Pénzneme a metica.
Dekompressziós kamra: nincs, a legközelebbi a dél-afrikai Durban városában.
Az ország Afrika keleti részén található és Dél-Afrikával határos. A függetlenséget Portugáliától 1975-ben nyerte el, de hivatalos nyelve ma is a portugál.

Az országba belépés elméletileg nem gond, de mivel nincs nagykövetségük, a reptéren kell vízumot igényelni. Ezt jobbára megadják, bár ez nem garantált. Emellett több órás várakozásra is készülhet az utazó, mire megkapja a vízumot. A közel 20 évig húzódó polgárháború alatt semmiféle fejlődés nem volt, ezért az ország nagyon elmaradott, de az utóbbi időben folyamatosan igyekszik fejleszteni. Maláriára lehet számítani. A beutazás jellemzően Dél-Afrika irányából történik, például Johannesburgból repülővel.

A klímát tekintve két évszakról beszélhetünk. Az esős évszak szeptember és március közé esik, míg a száraz április és október közé. A tengerparti részeken hatalmas esőkre lehet számítani, és ciklonok is előfordulnak. A hőmérséklet 13-24 fok közé eshet júliusban és 22-31 fok közé februárban. A népszerűbb szezonnak a május és október közötti, hűvösebb, de száraz időszak számít. A vízhőfok évszaktól függően 24-29 fok között lehet.

A legismertebb búvár úticélnak az országban Tofo számít, ahonnan a cetcápás kirándulások indulnak. A Mozambik menti vizekben teljesen szokásos a cetcápák előfordulása, de bálnákat is látni időnként. A víz alatt a nagy tápanyagbőség miatt időnként nem annyira jó a látótávolság. A merülőhelyeken sok kisebb csiga és más hasonló élőlény bukkanhat fel, de vannak mantás merülésekre is lehetőséget adó helyek, mint ahogy cápák is gyakran bukkannak fel a búvárok előtt. Arra számítani kell, hogy a kis motorcsónakokkal a hullámokon nem mindig könnyű kihajózni, és gyakoriak az áramlásos merülések is, tehát Mozambik inkább a tapasztaltabb búvárok számára ajánlható úticél.

A felszíni látnivalók közül érdemes kiemelni a Gorongosa Nemzeti Parkba szervezett szafarikat, ahol az afrikai vadvilág sok izgalmas képviselőjét lehet látni.

Időeltolódás Magyarországhoz képest +1 óra.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Mozambique
Ajánlott weblapok:


Országhoz kapcsolódó írásaink:
Mozambiki élmények


Fotóalbumok:
15 kép
Mozambik, Tofo Beach