»» ««

Kuba

Nyomtatás
Karib térség

Általános: Beutazás útlevéllel, a turistavízum ára 15 USD. Pénzneme a kubai peso (CUC). A legkedveltebb időszak december-április között.
Dekompressziós kamrák: Havana, Gerona, Cardenas, Santiago de Cuba, Isla de la Juventud. Vészhelyzeti telefonszám: 116.
A Karib-tengerben található Kuba a Nagy-antillák legnagyobb szigete. A társadalmi berendezkedése sajátos, egyike az utolsó szocialista országoknak. A múlt század ötvenes éveiben bontakozott ki a Fidel Castro vezette forradalom, és 1959-től kezdődött a gazdaság átformálása, az államosítás. Napjainkban Kuba még mindig amerikai embargó alatt áll, de az országban élők kedvessége, és a sajátos atmoszféra miatt Kuba népszerű úticélnak számít. Ráadásul az ország nagysága miatt változatos programokra van lehetőség mind a felszínen, mind a víz alatt. A hivatalos nyelv Kubában a spanyol. A beutazáshoz szükséges turistavízumot a budapesti követségen lehet igényelni. 2004 előtt széles körben elfogadták az amerikai dollárt, de ez napjainkban már nincs így.

Az országban a száraz időszak november és április közé esik. A keleti part a legveszélyeztettebb a hurrikánok szempontjából, amelyek augusztus és november között fordulnak elő, és időnként súlyos károkat okoznak. A víz átlaghőmérséklete 25 fok körül van, így egész évben lehetséges a búvárkodás, de a csúcsszezonnak a december-április közötti időszak számít, ekkor az árak is magasabbak lehetnek.

A hosszú partszakaszon változatos kalandok várhatnak a búvárokra, hiszen zátonyok, falak, roncsok is akadnak bőven, mint ahogy olyan különleges programokra is lehetőség van, mint a cápás merülés. A Havannához közel eső Varadero partszakaszán például roncsokból akad több, az Isla de la Juventud közelében dajka- vagy pörölycápák bukkannak elő. De merülik az egészen nyugatra eső Maria la Gordát éppen úgy, mint a cápás kalandokat és roncsmerüléseket kínáló délkeleti rész, a Nuevitas-öböl merülőhelyeit Playa Santa Lucia közelében. A Kubától 80 kilométerre délre eső Los Jardines de la Reina szigetcsoport az egész Karib-térségben egyedülállóan gazdag élővilágú védett övezet, ahol minden merülésen több cápára lehet számítani, de ide csak nagyon korlátozott számban juthatnak el a búvárturisták. A víz alatti élővilág a tipikus merülőhelyeken a Karib-térségben megszokott inkább lágykorallos, a pozitívumot a nagyobb élőlények (cápák mellett teknősök, barrakudák, ráják) árnyalattal gyakoribb felbukkanása jelenti.

Így aztán nem meglepő módon Kuba minden régiójában találni lehet búvárközpontot és jól felszerelt szállodákat. A legtöbben megosztják az utazásra szánt idő a tengerparti koktélszürcsölgetés, a búvárkodás a 2-3 napos havannai túrázás között. Ez utóbbi helyen sokan kipróbálják a kubai szivart és élvezik a laza, kötetlen hangulatot, illetve megcsodálják az 50-60 éves amerikai limuzinokat. Az ország változatossága, érdekes víz alatti és víz feletti látnivalói miatt minden bizonnyal akkor is kedvelt lesz a turisták körében, ha egyszer alapjaiban változik meg a rendszer. Az enyhülés jelei már láthatóak, és remélhetően ez nem fogja tönkretenni Kuba ma még magával ragadó atmoszféráját.

Időzóna eltérése Magyarországhoz képest -6 óra.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Cuba
Ajánlott weblapok:


Módosítási javaslat  
Országhoz kapcsolódó írásaink:
Kuba - az Antillák gyöngyszeme Kuba víz alatt és víz felett


Pig Bay
    fal
Santa Lucia
    roncs, (bemerülhető roncs), (teljes roncs)
    scenic
    üreg, scenic
    zátony
    scenic
    fal, roncs, (bemerülhető roncs), (csak váz)
    scenic
    scenic
Varadero
    roncs, (bemerülhető roncs), (teljes roncs)
    roncs, (bemerülhető roncs), (teljes roncs)
    scenic
    roncs, (maradvány)
    scenic
    roncs, (bemerülhető roncs), (teljes roncs)
Fotóalbumok:
73 kép
Kuba 2009
24 kép
Kuba[ Összes ország listája ]

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Palatinus-tó Búvárbázis, Dorog

Hungary

6/16 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 12m, látótáv: 0-4m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely édesvizi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés