https://divecenter.hu/country/AT

Ausztria

Európa

Általános: EU-ország, beutazás útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal. Pénznem euro. Legjobb időszak: április-október.
Dekompressziós kamrák: Bécs, Graz. Vészhelyzeti telefonszám: 112
A hazánkkal szomszédos kis közép-európai ország talán a legjobb édesvízi merülési lehetőségeket kínálja az egész kontinensen. Az ország rendezett, fejlett gazdaságú, és a komoly volumenű turizmus kiszolgálását lehetővé tevő remek infrastruktúrával rendelkezik. Számtalan takaros panzió, kitűnő utak, korrekt árak és színvonalas szolgáltatások várják az ideutazókat, és persze sok látványosság a felszínen is.

Az osztrák tavakban lehetséges az önálló merülés, néhány kivételével ingyenesen. Ám az ingyenesen merülhető tavak jelentős részénél is van parkoló, öltözőhelyiség. Pár tónál belépőt szednek, de ezek ára nem túl magas. Az országban sok búvárközpont működik, így a felszerelés nélkül utazó búvároknak lehetősége van bérelni, mint ahogy a palacktöltésnek sincs akadálya.

A tavak mindegyike más és más, van, ahol a tiszta víz, máshol az élővilág lehet érdekes, az édesvízi halak közül a csukák, harcsák éppen úgy megtalálhatóak mint a kisebb fajok, de természetesen rákokra is lehet számítani. Néhány tó hőmérséklete nyáron is 10 fok alatt van, mások viszont ebben az időben 20 fok felettiek a felszín közelében. A tavak közül néhány rendkívül gyorsan mélyül, ezért önállóan merülni csak tapasztalt búvárok számára ajánlott. Ezekben 20 méter alatt a felszínhez képest akár 10 fokkal is hidegebb lehet a víz, tehát minden esetben a hideg vízhez megfelelő felszerelést kell választani.

Számos tó tengerszinfeletti magassága miatt magashegyi merülőhelynek számít, ehhez kell igazítani a merülési tervet.
A hegyek miatt a merülés után ajánlott a pihenő az indulás előtt. A merülésekre bizonyos tavaknál télen is van lehetőség, de a jég alá merülést itt is csak felkészült búvároknak szabad végrehajtani, a megfelelő biztonsági előírások betartásával.

Az ország legismertebb tavai a magyar határhoz közel eső, jó gyakorlóhelynek számító Neufeldersee, a Steiermarkban található kristálytiszta vízű Grüner See és csukáiról ismert Erlaufsee, a karintiai Klopeinersee és Wörthersee, és a salzkammerguti tóvidék nagyon mély tavai, mint az Attersee, Traunsee, Wolfgangsee. Tirolban is van két, különösen tiszta vízű, hideg, de a távolság miatt a magyar búvárok által ritkán látogatott tó: a Fernsteinsee és Samaranger See.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Austria
Ajánlott weblapok:


Országhoz kapcsolódó írásaink:
Útibeszámoló: Graz - Copacabana Egy hosszú hétvége Steiermarkban
A Traunfall jeges vizében Ausztriai búvárkalauz


    fal
    fal, scenic
    fal, scenic
    roncs, (bemerülhető roncs), (teljes roncs)
    scenic
    scenic
    fal, roncs, (csak váz), scenic
    scenic
    fal, scenic
    fal
    scenic
    scenic
    scenic
    roncs, (maradvány), scenic
    fal, scenic
Fotóalbumok:
59 kép
Ausztria
5 kép
Booden See
40 kép
Grüner see, Ausztria 2006
19 kép
Neufeld, Ausztria
16 kép
Steiermark 2005 június
24 kép
Ausztria