https://divecenter.hu/country/AE

Egyesült_Arab_Emírségek

Indo-pacifikus térség

Általános:  Beutazás  magyaroknak csak  útlevéllel.  Vízum  nem szükséges  2014  óta  a  turista utakhoz.
Pénzneme a dirham ami az amerikai dollárhoz van kötve és  3.65 AED=1 USD. 
Legjobb  időszaknak  az  október november számít a búvárkodáshoz.

Dekompressziós kamrák:
Healing Systems Clinic Dubai
Vészhelyzeti telefonszám: 999.

A tengerrel 2 oldalról is körbevett sivatagi országban ( amely 7 emirátus szövetsége) egyre népszerűbb szabadidős tevékenység a búvárkodás.

Lehetséges a keleti és a nyugati partoknál is merülni. Hétvégenként (ami ott ugye péntek-szombat) sok búvár kel útra, hogy merüljön. Valószínűleg a külföldi turista is akkor jár a legjobban, ha a helyben működő kluboknál érdeklődik az alapvető információkról és aktuális időjárásról / látótávolságról. Érdemes felkészülni, ugyanis a Perzsa- öböl ( így Dubai ) vize kicsit hidegebb, a látótávolság is rosszabb az Ománi- öbölnél hiszen az Emírségek keleti oldala tulajdonképpen az Indiai- óceán partja. 

Az Emirátusokban is esik télen az eső vannak homokviharok és villámok is és a hullámzás is veszélyes lehet. Az oktatók télen a 22 fokos vízben már szárazruhában merülnek nyáron viszont a víz 30 C fok is lehet, az egész esztendő búvárkodásra alkalmas szezonnak tekinthető.

Felesleges ecsetelni az Egyesült Arab Emirátusok kereskedelmi hajózásban betöltött szerepét- a búvárok számára mindez elsősorban azért bír jelentőséggel, mert tucatszámra vannak roncsok elérhető mélységben. A legismertebb roncs merülőhely a Dubai körüli térségben egy a kapitány által elsüllyesztett tankerhajó és egy lelőtt A300-as utasszállító repülőgép, de gyakorlatilag mindenütt találni maradványokat a víz alatt. Néhány helyen még mesterségesen is süllyesztettek el autókat. 

Egy roncs merülése egy bizonyos szintű képzettség és tapasztalat alatt egyénileg senkinek nem ajánlható, tehát érdemesebb egy búvárközpont szervezett útjához csatlakozni. Apropó, szervezett hajóút: gyakran ez tényleg csak a hajóutat jelenti, a kapitány a fedélzeten tart eligazítást, és utána a búvárok párjukkal önállóan merülnek vagy külön fizetni kell a guide szolgáltatásért. Nem meglepő, hogy az Emirátusokban ma még a legismertebb búvároktatási szervezet a PADI. 

A helyi búvárszövetség honlapján jelenleg 35 klub szerepel http://www.emiratesdiving.com/dive_centres.html

Aki nem roncsot akar merülni a gyengébb látótávolságú Perzsa – Öbölben , annak inkább Dubai-tól távolabb kell utazni az Al Fujairah emírségbe a keleti partra ahol számos búvárközpont közül választhat. 

Gyakran emlegetik a Musandam félsziget nevét, amely a Hormuzi-szorosnál szűkíti le az Arab-tengert. Ezen az Ománhoz is tartozó remek látótávolsággal büszkélkedő partszakaszon 6 alkalommal figyeltek meg cetcápát (whale shark) az elmúlt félévben.

Ma még ritkán szerveznek kizárólag búvártúrát az Egyesült Arab Emirátusokba, de ha valaki előre tájékozódik, pár kellemes merülést beiktathat egy dubai utazásba is. 

Budapestről alig 5 óra repüléssel, kényelmes, nagy dupla folyosós repülővel lehet utazni 2014 októbere óta az Emirates légitársasággal. A turista osztályon 16 féle az ételválaszték és korlátlan az ital (szeszes is) fogyasztás lehetősége. A búvárfelszereléssel együtt is könnyen beleférünk a 30 kg-os feladható poggyász keretbe. 

A dubai akvárium igazgatója Warren Baverstock és néhány lelkes barátja remek helyi fotós és csodálatos képeket tudtak készíteni az Arab- tengerben is: http://www.warrenbaverstock.com/#!topside/c20ek

Időzóna eltérése Magyarországhoz képest +3 óra.


Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/United_Arab_Emirates
Ajánlott weblapok:
    roncs, (csak váz), scenic
    fal
    zátony, scenic
    zátony, fal, üreg
    zátony, scenic
Fotóalbumok:
10 kép
Egyesült Arab Emirátus