»» ««

Éves eredmények 2011

Fotózás
2/4. oldal


A Porcos halak forduló induló képeit Násfay Béla értékelte.

nashuadive - Közvetlen közelről...
Igazi kapáslövés, annak minden erényével és hibájával. Az erénye, hogy sikerült elcsípni a mantát és a képmezőben való elhelyezése is jó, kicsit átlós kompozíció és a szem is jó helyen van. A hibái azonban többségben vannak: a mérsékelt élesség hátul van a bojtorjánhal környékén, a szem és környéke életlen, árnyékban is van, merthogy csak természetes fény érkezik fentről. Ráadásul az utólagos kontraszt növelés kiégett foltokat eredményezett a hátán és a szeménél. A kompozíciót nagyon zavarja a vágott makréla a hasa alatt. Ha nem jön közvetlen közel, kicsit távolabbról (+fél méter?) belefért volna a látószögbe, éles is lenne az egész, a makréla sem zavarna,sőt, de hát a kapáslövéshez szerencse is kell.
pygmy - Cím nélkül
Jó kompozíció: átlósan szembe néző elhelyezés, alacsony gépállás, mindez némi izgalmat hoz a látványba. Egy picivel több tér azért jó lenne a rája előtt a bal oldalon. Technikailag is jó a kép, az élesség és a megvilágítás is megfelelő. Korrekt, az átlagosnál jobb felvétel.
macok - Cím nélkül
Jó kompozíció: átlósan szembe néző elhelyezés, alsó gépállás, szembe úszó rája, izgalmas kép. A megvilágítás és az élesség is jó. Dicséretes, hogy kék háttérrel szolid akcióképet készített a fotós, hiszen ezek a ráják többnyire a fenéken hevernek. Jó kép.
istvanv - Első találkozásom...
Jó kompozíció: átlósan felénk néző elhelyezés, alacsony gépállás, a szemkontaktus némi izgalmat kelt. Egy picivel több tér azért jó lenne a cápa előtt a jobb oldalon. Technikailag is jó a kép, az élesség és a megvilágítás is megfelelő. Ami rontja az összhatást, az a túl közeli és érdektelen háttér, de hát az első randin ne legyenek túlzott elvárásaink. Korrekt portré, az átlagosnál jobb felvétel.
Btomi33 - Cím nélkül
Dicsérhetném itt is a kompozíciót az átlósan szembe néző elhelyezésért és alacsony gépállásért, de sokat ront rajta rája testének és farkának a vágása. Az élesség elfogadható, de a világítás nem, a jobb oldala túl van világítva, a balra meg a szirt már árnyékot vet. Kompakt gépnél különösen dicséretes a külső vaku használata, csak nem tudom miért nem lehetett a vakut a gép fölül lehozni oldalra? Amikor meglátjuk a témát és a helyet, már előre fel kell készülnünk a képre a beállításokkal. Sajnos a lebegő szemcsék is rontanak a képen.
Bunny - Jar Jar Binks
Technikailag rendben lévő kép, az élesség jó és a világítás is megfelelő. Persze ez utóbbi lehetne kicsit előnyösebb, ha inkább balról érné a ráját és nem vetne ekkora árnyékot. Dicsérhető még a gépállás, amely egy jó portrét eredményezhetett volna. De a kompozíció több sebből vérzik, alighanem kényszervágás volt. Ezt mutatja a kép szokatlan alakja is. Valamiért nem lehetett a vágás (vagy nem volt a felvétel) kicsit bővebb, hogy a test ne érintse elől és alul a kép szélét. Másrészt a vágás olyan, mintha lejtőn feküdve a rája, de inkább úgy tűnik el van forgatva. Az állat szeme, mit kitüntetett fontosságú pont, túlzottan felcsúszott a sarokba. Összességében így nem harmonikus a látvány.
csabak - Meglátni és megszeretni...
Kapáslövésre nehéz felkészülni és nem lehet jobb pillanatra várakozni, exponálni kell. Így azután a vaku az előnytelenebb jobb oldalon marad és a búvár arcát buborékok zavarják. De ennek ellenére sikerült megragadni a manta és a búvár találkozásának élményét. Az élesség megfelelő, de a kép kissé alul van exponálva, főleg a búvár részletei vesznek el a homályban. Ezt az alexpozíciót azonban a képfeldolgozásnál (már ha foglalkozik egyáltalán ilyennel a szerző) könnyen lehet korrigálni. Egyúttal meg is vághatná a képet a jobb oldalon, ahol túl hosszan "vonul" be a képbe a manta (de mégsem ér véget), felborítva a kép egyensúlyát. A 4:3-os formátum ez esetben jobb, harmonikusabb kompozíciót ad. (A korrigált képet csatolom.)
Luciferin - Cím nélkül
Technikailag kifogástalan kép és adva volt a lehetőség, hogy a fotós jó portrét készítsen a rájáról, már ha figyeli a kompozíciót a kijelzőn. Így azonban a hal szeme középre került és nagyon felcsúszott. A szemet, mint kitüntetett fontosságú pontot ez esetben a jobb felső harmados, vagy az aranymetszési pontba kellett volna tenni.
Thomasbuvar - Pöttyök mögé rejtve
Az erősen alulexponált kép pöttyei mögött rejtve marad a kép tárgya és mondanivalója (esztétikai élménye) is. A vájtszemű búvárok persze rájönnek, hogy alighanem egy kékpettyes rája rejtőzik a homályban, de más aligha. Az alig felismerhető szem környéke több fényt kívánna a színkontrasztos esztétikai élmény érdekében, a kék pettyek sem rajzolnak ki semmit a kép tárgyából. Sikertelen kísérlet.
elche - Cím nélkül
Dokumentum kép arról, hogy a szerző látott kékpettyes ráját a fenéken. Pedig a megfelelő technika láthatólag adott a fotós kezében: a kép éles és jól exponált, még ha a felülről jövő világítás előnytelen is. Ha a fotós lejjebb ereszkedett volna és kicsit bővebb, vagy sokkal szűkebb kivágást alkalmazott volna, a kompozíció jó lehetne.
Zook - A hullámok alatt
Harmonikus, átlós kompozíció, amelynél a tárgy súlypontja az aranymetszési pontban van. Különböző jelekből (testhelyzet, felszíni fodrozódás, alulról megvilágított száj, kalauzhal raj) érezzük, hogy a cápa a fejünk felett kanyarodik, szinte érezzük a mozgást. A fekete-fehér konverzió jobban kiemeli, keményebbé teszi a látványt. Igen jó kép.
Sharky - Cím nélkül
Hagyományos, enyhén átlós kompozíció, alacsony gépállás. A cápa éppen elfordul , még éppen megvan a szemkontaktus, de már múlik a feszültség. Az élesség kifogástalan, de az állat hátsó részének körvonalai eltűnnek az éj sötétjében. Ha nem éjszaka lett volt, akkor a szerzőt megróhatnánk az környezeti fény derítő hatásának elszalasztásáért. Egy picivel kevesebb tér a cápa mögött a jobb oldalon (és fönt) azért jót tenne a kompozíciónak.

Az értékelőnk által felállított sorrend:
1. Zook
2. csabak (a korrigált képpel)
3. macok
4. istvanv
5. pygmy

A folytatásban pedig most már valóban az éves összesítés eredményei jönnek.

Az írás a következő lapon folytatódik!



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 52. Edka 2012 feb 09. 10:03  
És a sajtkészítők? Meg a nagyorrúak neked smafu?
 51. kovax 2012 feb 06. 12:24  
má' megint mit csinált az orrával? :-)
 50. Luciferin 2012 feb 06. 07:58  
Biztos van egy idevágó történeted, ami veled esett meg...
 49. Garfield33 2012 feb 05. 22:01  
Az orrukkal vagy a farkukkal
 48. Luciferin 2012 feb 05. 21:21  
...de mivel nyomják meg az exponáló gombot???
A további 47 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Angarosh

Sudan

5/5 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés