»» ««
Nyomtatás
Umbria Wreck
Szudán (Vörös-tenger)
mesterséges
roncs 0-20 m. mélyen, teljes roncs
Pontos kordináta: N19° 38' 12.18", E37° 17' 25.85"
Google maps / Google Earth
szafaris megközelítésmesterséges élőhelyroncs merüléslegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben
6/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m
Merülőhely térképe
Általános: Beutazás útlevéllel és vízummal, ami például a bécsi nagykövetségen igényelhető. Legjobb időszak az utazásra szeptember-május között.
Dekompressziós kamra: nincs. A nem túl fejlett infrastruktúra miatt különös óvatosság ajánlott a merüléstervezésnél.
» Szudán részletesen
Módosítási javaslat   Rögzítette: aron5
Új merülés  
2011-03-03 (sui) Értékelés: átlagos nehézségű kimagaslóan érdekes
Max mélység: 28 m , Vízhő: 24 °C , Látótáv: 10-25m
Nagyon szép roncs, rengeteg látnivalóval. Simán el lehet rajta 5-6 merülést tölteni, és akkor kb. minden érdekességet meg tudsz nézni. Jó guide kell hozzá, mert vannak nehezen megtalálható helyek (pl. a konyha a pizzasütő kemencékkel). Különleges látvány a három Fiat a raktérben, a lőszerek és a bomba hegyek.
2009-05-08 (pygmy) Értékelés: nehéz körülmények kimagaslóan érdekes
Max mélység: 27 m , Vízhő: 28 °C , Látótáv: 10-25m
Beúsztunk a motortérbe, majd ott le a lépcsőházban. Elég szűkös és sötét a hely:) Később szűk folyosón irány a pizzéria, a sütöde, annak is a hátsó helyisége, ahol a tésztadagasztó gépben tucatnyi piros rákocska kuksolt a sötétben...Kint szép csigákat találunk. Izgi merülés volt, főleg a belseje.
2009-05-08 (pygmy) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 35 m , Vízhő: 28 °C , Látótáv: 10-25m
Kiemelt állatok: jelentős halraj nyílt vízben
Most inkább az elejét néztük meg, de előtte lehúztunk a két mentőcsónakhoz, ezért mélyebb a merülés, mint a többi a roncson. Itt nudikat találtunk:) Bújkáltunk a raktárakban: bombák, autók, borosüvegek, abroncsok. Sok titkos sötét helyiség...
2009-05-07 (pygmy) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 18 m , Vízhő: 27 °C , Látótáv: 10-25m
Éjszaka roncson, értelemszerűen csak kívül. Boxer shrimpek, szép színes korallok és szivacsok. Rengeteg papagájhal alvóhelye a roncs. Töltényeket és borospalackokat is fényképezhettem:)
2009-05-07 (pygmy) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 20 m , Vízhő: 28 °C , Látótáv: 10-25m
Kiemelt állatok: jelentős halraj nyílt vízben
Mivel négy merülést terveztünk a roncson, ráadásul négy különböző napszakban, egyiken sem kellett sietni. Kívül átbogarásztuk, inkább a végét. Aztán be a roncsba, ahol a szalont, az éttermet és néhány raktárat néztünk meg.
2008-04-25 (Bunny) Értékelés: könnyű körülmények érdekes
Max mélység: 24 m , Vízhő: 28 °C , Látótáv: 10-25m
Kiemelt állatok: legalább 1.5m-es hal
A roncsról nem ismétlek, ki vagy befutásnál merülik általában, mert ott van a kikötő előtt szinte, több más felszíni hajóroncs illusztris társaságával. Élővilág mérsékelt, bár van egy irdatlan nagy barrakuda középtájon egészen a felszín közelében a korlátnál, hát az valami félelmetes dög. A belső részben érdekes a rakomány, természetesen a fiat teherautókat próbáltam valahogy megfotózni, mint kuriózumot. Nem rossz kis roncs, bár annyira nem jöttem lázba tőle, lehet a 2 hét merülés volt sok, vagy a többi merülőhely tette magasra a mércét.
Umbria Wreck fürdőszoba Umbria Wreck fiat car Umbria Wreck bombs
2008-03-20 (atengercsendje) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 32 m , Vízhő: 26 °C , Látótáv: 4-10m
Lehet, hogy a roncskedvelőknek kimagasló élményt is nyújthat ez a kis híján 70 éve elsüllyedt hajó. A roncs története érdekes, de hosszú, lényege, hogy az olasz hajót saját kapitánya süllyesztette el, amikor értesült róla, hogy Olaszország belépett a háborúba, hogy ne kerülhessen az angolok kezébe. A hajó lőszert, bombákat, detonátorokat szállított és mindez mai is ott van a hajó raktereiben. A roncs a felszínen kezdődik és kb 32-34 m-ig tart. Az oldalán fekszik rézsútosan. Ha csak kivülről nézzük, könnyű merülés lenne, de ki tud ellenállni a számtalan helységnek, hogy beússzon? A helységekben láthatunk autókat, lőszert, cementes zsákokat és van külön boros raktár. Nagyon érdekes, és jól bebarangolható a gépház. Mivel már jó néhány évtizede hever ott a roncs az élővilága is igen gazdag. Minden szafari hajó ott végzi a túrát, így érdemes megelőzni a többi hajót, hogy ne legyen tumultus. Szudánban ez volt az egyetlen hely, ahol a víz alatt másik búvárcsoporttal is találkoztunk.
2005-02-13 (aron5) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 30 m , Vízhő: 25 °C , Látótáv: 10-25m
1940-ben elsüllyedt olasz hadihajó, ami építőanyaggal, fegyverekkel, bombákkal volt/van megrakva. Port Sudan kikötőjétől kb. 1 km-re fekszik 0-35 méter között az oldalára dőlve. Jelen állapotában a Thistlegorm húsz-harminc évvel ezelőtti állapotára emlékeztet, rengeteg korral nő rajta, amit még a búvárok nem pusztítottak le. Méretében is kb. azonos, talán nagyobb is egy kicsit. A hajó nagyon jól be- és körüljárható, mindenhová be lehet úszni: rakterekbe, folyosókra, gépházba stb. A hajón 360000 fel nem robbant bomba van, tehát nem érdemes nagyon piszkálni. :) A másik attrakció az egyik raktérben található 3 Fiat személyautó.
Áramlás nem jellemző, de mivel egyre több a szafarihajó Szudánban, és mindenki ott kezd ill. végez, ezért a forgalom kezd a Thistlegormra hasonlítani. Éjszakai merülésre is kiváló.
Umbria Umbria Umbria
Kezdőlap   Ország merülőhelyei   Vörös-tenger merülőhelyei  

Divesite 0.72 © 2008-2012 Bunny

Merülőhelyek

San Francisco Maru

Micronesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 48m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoknagy rája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés