»» ««

Meleg Északi-sarkból lett igazi jégverem

Környezetvédelem

A Föld klímarendszerében bekövetkezett drámai eltolódások vezettek odáig, hogy az Északi-sark tengere a szubtrópusi hőmérsékletről jeges hidegre váltott, mintegy 10 millió év alatt - mutatta ki egy új kutatássorozat.

Európai kutatók egy hajó fedélzetén eljutottak a sarki óceán mélyén fekvő Lomonoszov-gerincig. A felhozott, igen értékes üledékrétegek - 430 méterrel a tengerfenék alól származnak - a kutatókat 55 millió évvel ezelőttig viszik vissza. Az üledékekben ugyanis fosszilizálódott, állati és növényi maradványok találhatóak.

Ezek alapján a kutatók egy megdöbbentően meleg időszakot, a Paleocén-Eocén termális maximumot tudják tanulmányozni. Ezen időszak egyik pontján a sarki óceán vize 23 fokos volt. Aztán, körülbelül 49 millió évvel ezelőtt, nagy mennyiségű hideg édesvíz került valamilyen oknál fogva az óceánba a pólus körül, ezzel a víz hőmérséklete 10 fokra süllyedt, sóssága pedig olyan mértékben csökkent, hogy a nyári hónapokban, egy bizonyos édesvízi páfrányfaj terjedt el a vízfelszínen. 45 millió évvel ezelőtt, megjelentek az első jégképződmények, és a hűlés egészen a modern korig folytatódott

A svéd felségjelű, norvég irányítású, Vidar Viking fúróhajó az Északi-sarktól 238 kilométerre az 1000 méter mély vízbe manőverezett. A műveletet orosz és svéd jégtörők segítették. Jan Blackman, a kutatás egyik vezetője szerint volt olyan időszak, amikor a fúrásra kijelölt helyet 2-3 méteres jég fedte. Találkoztak többrétegű - több éven át halmozódó - jéggel is, mely sokkal keményebb és sűrűbb volt, mint a mindössze egyetlen sarki tél alatt felhalmozódott jégtakaró.

4,5 milliárd éve alatt a Föld többször is természetes klímaváltozásokon esett át. A klimatikus eltolódások kiváltói között ott voltak a napsugárzásban bekövetkező változáok, a vulkanikus aktivitás, a metán felszabadulása, a vegetációs változások, és a sarki jégsapkákról az űrbe visszasugárzott fény is.

A kagylókból és algákból származó, szerves szén izotópikus vizsgálata felfedte, hogy a sarki óceán valamikor 24 fokos hőmréséklete 10 fokkal magasabb volt, mint amelyet a jelenlegi klímamodellek meg tudnának magyarázni. A geológusok olyan homok és kavicsmaradványokat is találtak, melyeket szerintük 45 millió évvel ezelőtt, jéghegyek szállítottak a sarki medencébe. Mindez azt jelzi, hogy az északi-sarki jegesedés körülbelül ugyanakkor indult meg, mint a déli lehűlés.

A tanulmány a Föld távoli múltjában vájkál és nem fedi le a jelenlegi történelmet, különösen nem az ipari forradalomat, melynek fosszilis üzemanyag-kibocsátásai valószínűleg nagy mértékben okolhatóak a globális melegedésért. A bizonyítékok az utóbbi időben egyre sokasodnak, mivel a sarki jég egyre vékonyodik és zsugorodik a melegedés hatására. Mindennek természetesen óriási következményei vannak a jegesmedvékre és más fajokra.

Az északi-sarki jégsapka a sarki óceánon lebeg, ami azt jelenti, olvadása nem befolyásolja a globális tengerszintet. Az Antarktiszon azonban főleg sziklán helyezkedik el a jégsapka, ami viszont azt jelenti, hogy annak már részleges elolvadása is veszélyezteti a tengerparti városok létét.

[ Delta ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Suadi, Korall Gardeen

Sudan

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 18m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés