»» ««

EU-vizeken tilos a hanglokátor használata

Környezetvédelem

Az Európai Parlament képviselői betiltották a katonai hanglokátorok használatát az EU-vizeken mindaddig, amíg ki nem derül, hogy a hanghullámok valóban ártalmasak-e a tengeri emlősökre, bálnákra, delfinekre.

A hanglokátorokat a NATO és a nemzeti hatóságok egyaránt használják a tengeralattjárók követésére, de egyes szakemberek és politikusok (például a liberális Marios Matsakis EP-képviselő) szerint a hanghullámok megölhetik, vagy megsebezhetik a tengeri emlősöket. Feltételezések szerint ezek a hanghullámok olyan hatást keltenek a vízben, mintha az ember füle mellett egy repülőgép motorja zúgna. A vizsgálatok részletes adatait, a hanglokátorok használatának következményit bemutató tanulmány a tervek szerint a jövő év elején jelenik meg.

Megvan a partra vetődés oka?

A bálnák, delfinek a zajtól részben fizikailag megsérülhetnek, s pánikszerű menekülésre is késztetheti őket a nagy hangzavar, elveszíthetik tájékozódó-képességüket és emiatt vetődnek gyakran tömegesen a partra.

A zöldek természetesen örömmel fogadták az EU döntését, vannak azonban képviselők, akik amiatt aggódnak, hogy lokátorok segítsége nélkül a tengeralattjárók védtelenekké válnak. ők csak a földrajzi szempontból sérülékeny helyeken tiltották volna meg a hanglokátor használatát.

[
euro.hu ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Lighthouse

Egypt, Red Sea

11/21 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) könnyű körülmények
max: 30m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésfal merüléskorallos, trópusi élővilágcsikóhal legalább 1.5m-es hal nagy rája teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés