»» ««

Megjelent a 2006 novemberi Submarine

(Hirdetés)

Megjelent a SUBMARINE búvármagazin VII. évfolyam 5. (31.) száma. A bevezető és a tartalom.

SUBMARINE Búvármagazin VII. évfolyam 5. (31.) szám
TARTALOM:

Kuba, nemcsak búvároknak
A komputer, mint a biztonságos merülés alapfeltétele
Érdekességek Neptun isten birodalmából - A gyilkos tüskésrája védelmében
Fóka-sziget
Egy nap a tisztaságért - Clean-up Day
Tengerbiológia kezdőknek és haladóknak - Huuup - Gluggy - Huuup - Gluggy
A Paradicsom visszavár
Az első szerelem - avagy "roncsderbi" az S-57-nél
A delfin álma
Gondolatok a sportoktató kérdésről
Mi, nők
Kishírek a nagyvilágból - (a divecenter.hu rovata)
Irodalmi ásatások búvároknak - "Szivacshalász búvárok"
XI. Búvárfotós Országos Bajnokság
A National Geographic Channel filmbemutatói
Búvárfotó "Az Év Természetfotója"
Amikor a fényképezőgép alapfelszerelés

Kedves SUBMARINE Olvasó!

Elöző lapszámunkba egy kérdőívet fűztünk, és arra kértük olvasóinkat, előfizetőinket, hogy osszák meg véleményüket a magazin tartalmi részéről, vásárlási és utazási szokásaikról. Megtisztelő számunkra az a közel 600 visszaküldött válaszlevél, mellyel nagy segítséget nyújtanak további munkánkhoz. Ezúton is szeretném megköszönni együttműködésüket, és természetesen az ígért ajándékokról sem feledkezünk meg, hamarosan gazdára találnak a búvár vásárlási utalványok, a vörös-tengeri merülési csomagok, és egyéb nyeremények. A kérdőívek statisztikai feldolgozását követően a kutatás legérdekesebb eredményeit a későbbiekben olvasóinkkal is megosztjuk, de gondolom nem célzok nagyon mellé, ha valószínűsítem, hogy az útiriportokat, élménybeszámolókat a legnépszerűbb írások közé sorolhatjuk.

Ezúttal Kubába indulunk élvezetes utazásra, ahol korábban már jártunk, de akkor a sziget egy másik csücskében. Dr. Pinke Zsuzsanna, Dr. Vizhányó Tibor és Fodor Barnabás egy eddig kevésbé ismert, de a búvárkodás szempontjából igen figyelemre méltó vidékre invitál, Faro Lunára és Maria La Gorda mennyei vidékére. Utunk során a castro-i szocializmus és Havanna rumtól és szivarfüsttől átitatott világába is belekóstolhatunk. "Médiasztárt" vesztett a természetfilmesek világa, filmezés közben életét vesztette a "krokodilvadász". Bár ezt a titulust nyugodtan lecserélhetjük "szenzációvadász" minősítésre, mert aki képes néhány hónapos gyermekét egy vicsorgó krokodil szájához közelíteni, és a saját vérét, gyermekét "játszásiból" prédaként mutogatni, az nem hiszem, hogy bármiféle elismerést érdemelne, leginkább szigorú, zárt osztályban való elhelyezést. A "gyilkosságot" egy tüskésrája követte el, melynek védelmében Molnár Attila ejt néhány szót.

Fellebbentjük a fátylat távolba nyúló kapcsolatainkról is, és eláruljuk, hogy a dél-afrikai False-bay egyik nagy fehércápáját is magazinunkról nevezték el. A Submarine névre hallgató, hatalmas, 6 méteres példányt, és a hozzá hasonló pompás állatokat cápakutató-oceanográfus szerzőnk, Dr. Elter Tamás is igyekezett "becserkészni", és a lehető legközelebb kerülni hozzájuk.
A csúcsragadozóktól a tápláléklánc egy jóval alacsonyabb szintjén lévő egyedeihez is ellátogatunk, megleshetjük az adriai medúzák néha korántsem egyszerű életét, és Németh Szabolcstól tippeket is kapunk, hogyan tervezzük a velük való közelebbi viszonyt. Krokodilhalak, pöttyös ráják, sügérek kisérnek paradicsomi kalandozásunk második részében egészen a Salem Express roncsáig. Utunk végére palackorrú merülőtársaink is csatlakoznak hozzánk, hogy az élményt még sokáig ne lehessen elfeledni.
Ahogy mondani szokás - "szerelem első látásra" - a találkozás az S-57 roncsával. A cikk szerzője, Róka Róbert ezidáig nem volt nagy barátságban a roncsokkal, most viszont olyan "társra" lelt, mely hevesen megdobogtatta a szívét. Fotós rovatunkban nagy örömmel számolunk be egy újabb hazai búvárfotós sikerről: Dombovári Tibor barrakuda fotója lett az "Év természetfotója" a legrangosabb hazai pályázaton, majd elkisérjük a nyári búvárfotós versenyünk díjazottjait és résztvevőit egy szezonbúcsúztató adriai túrára.

Herold István
főszerkesztő
Minden információt -ról.

Merülőhelyek

Sha´ab Sheer West

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 3.3) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés