»» ««

Izland újrakezdi a bálnavadászatot

Környezetvédelem

Izland bejelentette: a nemzetközi tilalom ellenére újrakezdi a kereskedelmi bálnavadászatot.

Izland több, mint 20 éve nem vadászik már az óriás tengeri emlősökre, így a tegnapi bejelentés hatalmas nemzetközi tiltakozást váltott ki. Nagy-Britannia kormánya felszólította Izlandot, hogy gondolja át újra döntését.

A Nemzetközi Bálnavadászati Tanács 1986-ban szavazta meg a bálnavadászati moratóriumot, melynek eredményeként a kihalás szélére vadászott bálnafajok számára felvillant a reménysugár. Azóta csak viszonylag kis számú bálnát vadászik néhány renitens ország, tudományos kutatás, szövetmintagyűjtés ürügyén.

Az izlandi halászati miniszter kedden jelentette be, hogy vadászati engedélyt adnak ki 30 csukabálnára (Balaenoptera acutorostrata) és 9 közönséges barázdásbálnára (Balaenoptera physalus). Bár Izland az elmúlt két évtizedben nem folytatott kereskedelmi méretű bálnavadászatot, a kiskapukat Japánhoz hasonlóan kihasználva tudományos kutatás ürügyén azért ejtett el bálnákat, melyek húsát piacra dobva értékesítette; ez már épp eléggé felháborította a tudósokat és a természetvédő szervezeteket világszerte.

Izland bejelentését a brit kormány komolyan kritizálta és sajtóközleményt adott ki, melyben ezt áll: "Kevés izlandi fogyaszt rendszeresen bálnahúst, ezért a húsnak, ha egyáltalán van, akkor is limitált a felvevőpiaca, ráadásul kevés tudományos érv szól amellett, hogy a bálnáknak jelentős szerepe lenne a halkészletek kimerülésében. Ráadásul Izlandon egyre több munkahely épül a fejlődő bálnatúra-iparágra. Az elmúlt évben több ezer tengerentúli látogató (köztük több, mint 70 ezer brit) tapasztalta meg, milyen élvezetes és izgalmas Izland partjaitól kihajózni a tengerre, hogy természetes élőhelyükön lássák úszni a bálnákat".

A Nemzetközi Állatvédelmi Alap (International Fund for Animal Welfare - www.ifaw.org) szakértője szerint a kereskedelmi bálnavadászat idejemúlt és fölösleges iparág és véget kellett volna érnie jó egy évszázaddal ezelőtt, amikor leáldozott a bálnaolaj-lámpások ideje. A szervezet úgy véli, hogy Izlandnak inkább a virágzó bálnatúrákat kellene támogatni, nem pedig pénzt ölni bele és lejáratni magát a bálnavadászat elősegítésével.

Az IFAW legfrissebb felméréséből egyébként az is kiderül, hogy az izlandiaknak mindössze 1,1%-a eszik heti gyakorisággal bálnát, miközben a 16-24 éves korosztály 82,4%-a soha nem fogyaszt bálnahúst.

[ Zöld Magazin ]

Kapcsolódó írás: Ami az IWC hivatalos naplójából hiányzik...


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Inland Sea

Malta

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés