»» ««

Elképesztő memóriával rendelkeznek a halak

Tudomány

Ha eddig bárki is azt gondolta volna, hogy a halak csúszós-nyálkás lények, amelyek három másodpercen belül mindent elfelejtenek - nos, akkor ideje felülbírálnia ezt az elképzelését.

A legújabb eredmények szerint ugyanis nem csak gyorsan tanulnak, hanem komplett mentális térképekkel is rendelkeznek, sőt emlékeiket még hónapok múltán is képesek felidézni.aranyhalak a kertitóban

A halak képességeit a tudomány sokáig méltatlanul alábecsülte a "magasabb rendű" fajokhoz, - patkányhoz, macskához, kutyához, főemlőshöz -, viszonyítva. Ezt a szemléletet azonban ideje megváltoztatni, ugyanis a brit Oxford Egyetem biológusainak kísérletei szerint parányi agyuk ellenére bámulatos kognitív képességekkel rendelkeznek az akváriumok lakói.

Dr Theresa Burt de Perera a halak mentális képességeit mexikói barlangi vaklazacokon (Astyanax hubbsi) vizsgálta. Ahogy nevében is szerepel, ez a különleges halfaj vak, a nyomás apró változásai alapján érzékeli az útjába kerülő akadályokat.

Kísérlete során a kutatónő azt találta, hogy a vaklazac rövid időn belül a frissen berendezett akváriumban sem ütközik akadályokba, és néhány óra alatt környezete teljes felépítését képes memorizálni.

Az állat rugalmasan kezelte a kutatók azon trükkjeit is, amikor az akváriumba újabb akadályokat helyeztek, vagy átrendezték a meglévőket. A biológusok azt tapasztalták, hogy a barlangi vaklazac rövid időn belül megjegyezte a változásokat, és mentális térképét módosítva, alkalmazkodott az új körülményekhez. A kutatásról a Proceedings of Royal Society című tudományos szaklap számolt be.

Egy másik laboratóriumi kísérlettel kapcsolatban szintén brit tudósok arról számoltak be, hogy a halak akár több hónapra is képesek memóriájukban információt tárolni. Az Edinburgh Egyetem biológusai azt találták, hogy az ausztrál szivárványhalak (Melanotaenia duboulayi), amelyek megtanulták, hogyan kell medencéjéből egy kis lyukon keresztül megszökni, még 11 hónappal később is képesek voltak ezt az ismeretüket feldézni. Ez az embernél körülbelül annak felel meg, ha 40 évvel később fel tudunk egy információt eleveníteni.

A halak intelligenciájáról szóló kutatósok új szempontokat adnak több régi vitához is. Állatvédő szervezetek és horgászok között már jó ideje vita tárgya, vajon éreznek-e a halak fájdalmat? A mostani kutatások egyértelműen rámutatnak, hogy semmi esetre sem tekinthetők úszó zöldségnek.

Másrészt a kutatások arra ösztönözhetik az akváriumtartókat, hogy kedvenceiknek igyekezzenek minél izgalmasabb, változatosabb élőhelyet építeni.

[ national geographic ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Jackfish Alley

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésfal merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés