»» ««

2005-ben kerül sor a következő magyar országos búvárfotós pályázatra

Fotózás

November 16-án este egy szűk körű megbeszélésen vehettünk részt, ahol a jövő évi búvárfotós országos bajnokság nevezési feltételeit vitatták meg az érdekeltek.

A szervezők részéről a Magyar Búvár Szakszövetség és a Tengeri Só Alapítvány képviseltette magát, illetve néhányan a fotósok közül is részt vettek a megbeszélésen. Mint azt az MBSZ illetékesétől, Roith Györgytől megtudhattuk, a versenyszerű búvárfotózás hazánkban a búvársport elismert ágazata lett, és a nem olimpiai sportágak közé sorolják, cserébe gyakorlását az állami szervek által elvárt formában kell szabályozni.

Az első komoly kérdést Dombóvári Tibor vetette fel. A legutóbbi pályázat győzteseinek lett volna lehetősége képviselni Magyarországot idén a Jordániába tervezett búvárfotós világbajnokságon, ám az ismert közel-keleti helyzet miatt ez a rendezvény elmaradt. A következő VB helyszíne a legújabb hírek szerint Spanyolország lesz, a vetélkedésre pedig 2005. szeptemberében kerül sor. A dilemmát az okozza, hogy a részvételi lehetőséget már 2003-ban elnyert fotósok utazzanak-e az új verseny eredményétől függetlenül, vagy pedig tiszta lappal induljon mindenki 2005-ben, és az ott eredménytől függően, a legjobb formában levő fotósok utazzanak. A megbeszélés során a többség ez utóbbi megoldást tartotta helyesnek.

Tisztázni kellett a nevezési és beadási határidőket is. Mivel Brankovics István a Tengeri Só Alapítvány nevében elmondta, hogy a nyertes képek kiállítása 2005. március 22-én nyílik, ezért hogy a zsűrizésre rendelkezésre álljon a szükséges idő, valószínűleg március eleje lesz a beadási határidő. A díjak átadására a Tengeri Só Fesztivál ideje alatt, április 7-10. között kerül sor.

Dombóvári Tibor a kategóriák változtatására is javaslatot tett. 2005-ben minden valószínűség szerint nagylátószög, nagylátószög modellel, hal és makró kategóriákba nevezett képek összeredményével lehet az összetett címet elnyerni, és ötödik, az összértékelésbe nem számító kategóriát is meghirdetnek a szervezők. Ennek a témája az édesvíz lesz. Vita alakult ki arról, hány kép beadását kérjék a szervezők, végül a megállapodás kategóriánként 5 fotó lett.

Az egyik legizgalmasabb probléma az volt, hogyan vegyenek részt a digitális technikával készült képek a versenyben. Miután azt mindenki elismerte, hogy a legutóbbi megoldás, a külön kategória nem szerencsés, az a döntés született, hogy a digitális képek teljes jogú résztvevőként nevezhetőek bármelyik kategóriába, a hagyományosnak számító diákkal együtt. Egyetlen feltétel az, hogy az összemérhetőség érdekében a digitális képeket is le kell világítani diára, hogy vetíthetőek legyenek. Ennek megoldásában a szervezők mindenkinek készséggel segítségére lesznek, hiszen a technikai lehetőség már magas színvonalon adott, mégpedig olcsóbban, mint egy kiállítási nagyítás. Ez a fontos változás nagyszerű hír a digitális technikával dolgozó víz alatti fotósok növekvő tábora számára.

Néhány adminisztratív kérdésben is döntés született. Egyrészt mindenkinek nevezési lapot kell beadnia, másrészt pedig 3,000 forintos nevezési díjat befizetnie. A pályázat jeligés lesz, a zsűri pedig ezúttal nem nyilvánosan értékeli majd a képeket.

A hasznos és gyakorlatilag minden kérdésben érdemi döntést hozó megbeszélés után a megállapodás szerint a részvételi felhívást december elejére véglegesítik, közzé teszik a nyomtatott szaksajtóban (Submarine, Búvárinfo), illetve honlapunkon is megtalálható lesz, a letölthető nevezési lappal együtt.

Gonda Rudolf


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Gordon Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajok korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés