»» ««

Könyvismertető: 1000 Hal

A búvárkodásról

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy rendszeresen írhatunk újabb és újabb, búvárok számára érdekes könyvekről. Most egy kellemes határozó következik a sorban.

Szerkesztőtársamnak egy példával illusztráltam, miért is tetszik nekem ez a könyv. Alig egy hónapja Törökországban az egyik helyi búvár mesélte, hogy mostanában feltűnnek olyan halak, amiket korábban nem láttak arra. A melegvízű tengerekből ismert élőlényeket én aligha veszem észre, hiszen nem vagyok halbiológus. Viszont a túra után, képeimet rendezgetve az egyik halat sehogy sem tudtam beazonosítani, bármelyik Földközi-tengeri határozót böngésztem. Az 1000 Hal Földközi-tenger fejezete sem adott választ arra, mit is láttam, ám pár oldallal később, az Indiai-óceán és a Vörös-tenger halfajait ismertető rész igen!

Ennek a könyvnek az igazi érdekessége ugyanis az, hogy édesvízi és tengeri halak ismerhetőek meg belőle, a világ minden tájáról. Magyarán szólva, használható kézikönyv Dorogtól Polinéziáig. A halakról készült képek nem a művészetről szólnak, viszont nagyszerűek az azonosítás szempontjából, jelentős részük ráadásul ezt megkönnyítendő nagy méretű. A sok bemutatott faj miatt viszont a részletesség esett kicsit áldozatul, de megvallom, emiatt egyáltalán nincs hiányérzetem. Amit fontos tudni egy-egy halról, megtalálható benne. Végig az az érzésem volt a könyvet lapozva, hogy a szerző minden felesleges sallangot kihagyva, csak a praktikumot tartotta szem előtt.

A könyv alcíme (Szórakoztató és szakszerű leírás) senkit ne tévesszen meg, nincs benne különösebben semmi vicces. Kivéve persze azok számára, akik ellenállhatatlanul humorosnak tartják az ilyen jellegű ismertetőket: "A fésűsúszós pontylazac rajhalként népesíti be a gyorsan áramló patakokat a forrásrégióig. Az oxigénben dús vizet kedveli. Csak a faj hímjeinek van fonalszerűen megnyúlt, farokúszóig érő úszóhártyája a hátúszón." Persze a hasznos és kellemes kikapcsolódáshoz nagyon is komoly segítséget nyújt, ami lényegesen fontosabb, mint pár jópofa szófordulat. A rövid ismertetők mellett természetesen néhány alapvető információ még helyet kapott, többek között a latin névről, adott faj élőhelyéről, méretéről.

Ráadásul egy plusz fejezet foglalkozik a tengeri emlősökkel is. Ezzel kiegészülve egy nagyon hasznos, jól áttekinthető határozó lett az 1000 Hal. Ha valaki nem akar folyamatosan újabb és újabb könyveket begyűjteni a különféle régiók élővilágáról, ám érdekli, mit is lát a víz alatt, akkor elegendő, ha ezt a könyvet veszi meg, ami szerintem az utóbbi idők leghasznosabb kiadványa a búvárok számára.

GR

Andreas Vilcinskas: 1000 Hal szórakoztató és szakszerű leírása
Alexandra Kiadó (www.alexandra.hu)
Ár: 5,999 forint
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Coriolanus wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 0-4m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés