»» ««

Újra feltűnnek a búvárok

Magyarország

Újra élettel telik meg a gyékényesi búvárbázis. Tavaly elpártoltak innen a búvárok, de idén már egyre többen jönnek vissza és rangos sporteseményeknek is helyet ad a Kotró.

A gyékényesi búvárbázis a helyi önkormányzat tulajdona, amit 2004 július 1-től egy jutai társaság bérelt. Ám az üzemeltetővel szemben több panasz is érkezett. A búvárok például a szolgáltatás színvonalát és a bérlő viselkedését, valamint az irreálisan magas árakat kifogásolták. A hagyományos búvárversenyeket is elvitték innen. Rimóczi László, a Magyar Búvár Szakszövetség főtitkára azt mondta: a versenyzőket nem teszik ki ilyen viszonyoknak, pedig Gyékényes az egyik legideálisabb helyszín lehetne. Elmondta, hogy a búvárbázis az üzemeltetési feltételeknek sem tesz eleget. Például nincs telepített kompresszor és nyilvántartási napló, nincs bérelhető palack és ruha. Enélkül csak kempingtábor a bázis, ami elvileg nem is üzemelhetne. Az önkormányzatot pert indított a bérlő ellen, amit megnyert, így az öt évre szóló üzemeltetési szerződést idő előtt felbontották.

Egy hónapja új bérlője van a bázisnak, a BITT Kft. A társaság már 2004-ben is szerette volna bérbe venni a létesítményt - akkor 50 millió forintos fejlesztést ígértek és az új, épülő búvárközpontot is befejezték volna -, ám 15 évre szóló szerződést akartak. A testület akkor nem voksolt rájuk, ezúttal azonban őket választották a pályázók közül, öt éves időtartamra. A bázison faházak, sátorhelyek várják a vendégeket, az elmaradt karbantartásokat, épület felújításokat elvégezte a bérlő, s a környezetet is rendbetette. Nagy teljesítményű kompresszort vásároltak a búvárpalackok töltéséhez és tíz teljes búvárfelszerelést lehet bérelni a helyszínen. A búvár szakszövetség elkészítette a merülési szabályzatot és augusztus 5-től merülésvezetőt is biztosítanak. Jövőre csónak vásárlást terveznek. Tatár Veronika idegenforgalmi referenstől megtudtuk: legfőbb céljuk - a szakszövetséggel karöltve -, hogy a helytől elszokott hobbi- és verseny búvárokat visszacsábítsák, valamint a nemzetközi búvárbázis minősítést megkapják.

[ Somogyi Hírlap ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Magyarország-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Big Brother

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés