»» ««

Könyvismertető: Merülés

A búvárkodásról

A könyv beharangozója szerint nagyon újszerű, különleges és igazán hasznos útmutató a búvárok számára. Ám a könyvet átlapozva enyhén túlzónak tűnik ez az állítás...

A szerző, Monty Halls nevét talán ismerik is néhányan különböző műsorokból. Egyedi és igen drága búvárútjai tényleg nagyon különlegesek, a világ körüli búvárexpedíciók csak az átlagbúvár vágyálmai között szerepelhetnek. Talán a tőlünk nyugatabbra ismertté vált búvár nevét felhasználva szerettek volna egy kicsivel nagyobb felhajtást csapni a könyv körül, ami azért olyan hihetetlen sok különlegességet nem tartalmaz.

Ilyen, búvároknak szóló útikalauzokat a világ mindenféle érdekes merülőhelyéről ugyanis láttunk már- többet is. Sőt, túlzás nélkül állíthatom, az internetet bújó búvár maga is összeállíthat egy olyan listát, ami a világ legelismertebb merülőhelyeit tartalmazza. Nos, ha valakinek van egy ilyenje, és összeveti a könyv által leírt helyekkel, jó eséllyel 90 százalékban egybe fognak esni. Belize, a Cocos-szigetek, Galápagos-szigetek, Thistlegorm roncs, Bali, Medes-szigetek, Bahamák, Poor Knights´ szigetek, Palau, Truk-lagúna- a felsorolás felesleges, ezekről a helyekről sokan hallottak már, és könyvek tucatjait írták róluk. Talán az afrikai merülőhelyek között van pár olyan, aminek a neve nem hangzik ismerősen, de a fekete kontinens még ma sem vonzza a tömegturizmust, így ez nem meglepő.

Nyilván érezte a szerző is, hogy ez a merülőhelyenként 4-6 oldalas, néhány képpel dúsított leírás még nem elég az újdonsághoz. Ezért aztán keretben rövid információs blokkot szúrtak be, vízhőfokkal, a hely legfontosabb pozitívumaival és negatívumaival, egy-két bázis elérhetőségével, a vízumra vonatkozó szabályokkal, no meg egy dekompressziós kamra telefonszámával. Emellett rövidke bekezdésben szó esik az egyéb szórakozási lehetőségekről is. Ezekre hivatkozva mondják azt, hogy a könyv a búvárok számára készült lehető leghasznosabb kézikönyv. Ám a józanul gondolkodó búvár -aki a távoli egzotikus úticélokra jellemzően úgy utazik, hogy előre egyeztet a búvárbázisokkal, ráadásul biztosítása is van, és baj esetén a biztosító gondoskodik szállításról, kezelésről- ennél úgyis jóval több információval felvértezve indul útnak. A hatalmas kötetet kézikönyvként magunkkal vinni elég rossz ötlet, ráadásul az egyes helyekre vonatkozó rövid leírások a gyakorlatban nem különösebben jók semmire. Természetesen némi információ azért kiszúrhető belőlük, de mégis jobban teszi az utazó, ha a merülés előtti eligazításra figyel, mint pusztán e könyv útmutatásai alapján indulna el a víz alá.

Mikor lehet tehát hasznát venni a kötetnek, tettem fel magamnak is a kérdést, ahogy forgattam. Azt hiszem, "hasznos" útitárs csak akkor lehetne, ha egy olyan túrát terveznék, aminek során érinteném Balit, Dél-Afrikát, Floridát, Ausztráliát... Ez az átlagbúvár számára elképzelhetetlen, de kétségtelen, hogy Monty Halls globális búvárkalandjai nagyjából így néznek ki. Persze nem akarom szidni a könyvet, mert vannak benne információk és sok kép, szép ajándék lehet, a polcon elfér, főleg akkor, ha más hasonló könyvet még nem szerzett be a világ legjobb merülőhelyeiről álmodozó búvár. Apropó képek: sajnos azok színvonala egy kissé csalódást keltő, manapság döbbenetesen jó fotókkal zsúfolt kötetek jelennek meg, ezek pedig inkább normális iparosmunkának tűnnek.

Ráadásul annak sem örültem, hogy a hazai búvárok számára leginkább elérhető Földközi- és Vörös-tengerrel keveset foglalkozik a könyv, és ott is csak pár tipikus, közismert helyet ismertet. Sajnos ez a fordítások hibája, hiszen nyilván az angol piacon az úticélok legalább háromnegyede normális alternatíva a búvár számára. Nekünk viszont jobb lenne egy olyan kötet, ami a szinte ismeretlen, de nyilván sok különlegességet tartogató, könnyen elérhető helyeket foglalná össze, mondjuk a Fekete-, a Balti-, az Égei-, a Jón- vagy az Északi-tengerben.

Visszatérve a Merülés c. könyvhöz, azért a fent leírtak ellenére nem mondhatnám, hogy a könyv rossz, és felesleges pénzkidobás a megvétele. Egyszerűen csak annak kell nevezni, ami: szép és igényes képeskönyv pár, sokunk vágyálmaiban szereplő úticélról. Az ilyen, alapvetően szép és igényes könyvekre elég sok búvár nem sajnálja a pénzt, és tulajdonképpen ez a kötet is megéri az árát, a polcon bőven elfér. Ám a dekókamrák telefonszáma sajnos túl sokat nem tesz hozzá...

GR

Monty Halls: Merülés
Alexandra Kiadó (www.alexandra.hu)
Ár: 6,990 forint
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gamul Kebir

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés