»» ««

A 'tudományos' bálnavadászat eredményei

Környezetvédelem

Az elmúlt időszakban elejtett 60 állat táplálkozásait vizsgálták a japán tudósok.

A kritikusai által leplezett kereskedelmi célú vadászat 43 napig tartott. Az illetékes japán miniszter szerint azt sikerült bebizonyítani, hogy a bálnák halakat is esznek, többek között szardíniát, az egyik állat gyomrában 106 kilónyi halhúst találtak. A cél állítólag az volt, hogy kiderítsék, a bálnák milyen hatással vannak a tengerek halállományára. Ezt az eredményt majd bemutatják az International Whaling Comission (IWC) esedékes évi találkozóján.

Az igazi tét ugyanis a kereskedelmi célú bálnavadászat, amit 1986-ban tiltott be az IWC. A tudományos célú viszont engedélyezett, ennek keretén belül ejt el Japán több százat évente, amelyek húsa a "kutatás" után forgalomba kerül. Emiatt állítják azt sokan, hogy szó sincs kutatásokról. Japán pedig továbbra is azzal érvel, hogy a bálnavadászat a japán hagyományok része. Szerintük a tiltás miatt amúgy is nagyon megnőtt a bálnák száma.

Az ausztrál környezetvédelmi miniszter, Ian Campbell szerint Japán és a mellette álló országok száma sajnos meghaladta a vadászat ellenzőinek számát, és új döntést hozhatnak az IWC következő hónapban esedékes találkozóján St Kitts szigetén. Úgy fest, hogy jelenleg 2-3 szavazat előnye van Japánnak, ám az ausztrálok folyamatosan tárgyalnak, hogy változtassanak az arányokon.

Az IWC esetleges pálfordulása a közel három évtizedes vadászat-ellenes többség után Nauru, Gambia és Togo tavalyi belépésének köszönhető, ám az előző szavazáson Gambia és Togo még nem tudta leadni szavazatát.

[ The Mercury ]

Kapcsolódó írás: Három hét a Sea Shepherd hajóján


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Sheer West

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 3.3) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés