»» ««

Évi 1 métert apad a Holt-tenger

Környezetvédelem

A világ legmélyebb völgyében rejtőzve és fenséges sivatagi hegyek által védve, a Holt-tenger az egyik legfontosabb képződménye a rejtélyek, csodák és bibliai legendák földjének.

Azonban sajnos ennek a csodának is vége szakadhat egyszer, kutatók szerint akár három évtized múltán, ugyanis a párolgó Holt-tenger tökéletesen kiszáradhat.

Manapság a Holt-tenger állapota korántsem fényes. Lassan, de biztosan apad a víz. A tenger háromszor sósabb a utahi Nagy-Sóstónál. A kutatók szerint azonban a tenger haldoklik, mérete fokozatosan zsugorodik, évente átlagban egy méterrel csökken vízszintje.

A Holt-tengert édesvízzel a Jordán-folyó látja el, ráadásul most már ez a folyó is szennyezett. Ahogy a tenger vize lassan eltűnik, egyre nagyobb víznyelők keletkeznek, melyeket bizonyos helyeken igen veszélyes megközelíteni. A zsugorodó tenger megmentésére egyesek azt javasolják, építsenek egy csatornát a Vörös-tengertől, hogy még több víz kerüljön az apadó medencébe, ám mások szerint ez nem egy jó ötlet.

Ekkor ugyanis a tengervíz keveredne az egyedülálló ásványi anyaggal rendelkező vízzel, mely a Holt-tenger sajátja. Emellett fennáll annak is veszélye, hogy a tengervíz színe vörösesbarnává válik. Sokkal jobb megoldás lenne egyes csoportok szerint, ha revitalizálnák a tenger természetes forrását, a Jordán-folyót.

A víz nagy részének vissza kellene térnie a folyóba. A folyó már így is nagy mennyiséget vesztett, mert a farmerek elvezetik vizét. Izrael bár büszke lehet arra, hogy terményeket nevel a sivatag közepén, ám ennek a Jordán és a Holt-tenger látja kárát. A kutatók szerint a legfontosabb, hogy megtalálják a kellő egyensúlyt. 

[ Delta / Scientific News ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Elphinstone

Egypt, Red Sea

16/23 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) nehéz körülmények
max: 43m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülésnyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágcápa teknős delfin legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben csikóhal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés