»» ««

Bajban a korallzátonyok és mangroveerdők

Környezetvédelem

Egy ENSZ felmérés szerint a korallzátonyok és a mangroveerdők nagyobb veszélyben vannak, mint a trópusi esőerdők.

A korallzátonyok és a mangroveerdők nagyobb veszélyben vannak, mint a trópusi esőerdők - adta hírül az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jelentése. A korallzátonyok gazdasági értékét 100 000-600 000, míg a mangroveerdőkét 200 000-900 000 dollárra becsülték a UNEP megbízásából készített elemzés készítői.

A korallzátonyok és a mangroveerdők a bolygó legritkább ökoszisztémái közé tartoznak, és a földfelszín 1,2 százalékát borítják. A mangroveerdőknek mára az egyharmada, a korallzátonyoknak pedig a harminc százaléka elpusztult, 2030-ig pedig ez utóbbiak 60 százaléka tűnhet el.

Mindez igen érzékenyen érintené azoknak a kisebb szigetországoknak a gazdaságát, amelyeknek 90 százalékát korallzátonyok és 75 százalékát mangroveerdők borítják. A korallok és a mangrovék - amellett, hogy természetes védőpajzsot jelentenek az erózió ellen - , igen jelentős gazdasági hasznot is hajtanak a halászat, mezőgazdaság vagy a turizmus területén.

A korallzátonyok ezenkívül felfogják a cunami vagy a nagy viharok által felkorbácsolt hullámok 70-80 százalékát is, meg lehetne spórolni a védőgátakra költött dollármilliókat. "Remélem, hogy az említett anyagi tényezők meggyőzik majd a kormányokat és a nagyvállalatokat, hogy jobban megvédjék ezt a természeti kincset" - hangsúlyozta Klaus Toeppfer, a UNEP igazgatója.

A jelentés megjelenésével egy időben kezdődött az UNESCO harmadik világkonferenciája az óceánokról, tengerpartokról és a szigetekről. 

Korallvédő vészjelzőhálózatot hoztak létre Ausztráliában

A tíz országból érkezett hatvan tudós és szakértő úgy döntött a Townsville-ben tartott tanácskozáson, hogy a riasztórendszer első, kísérleti egységét négyszáz kilométer hosszúságban a világ legnagyobb korallzátonyán, az ausztráliai Great Barrier Reefen helyezik el.

A terv azt irányozza elő, hogy a korallzátonyokon világszerte több száz érzékelő mérje folyamatosan a tengervíz szennyeződését és hőmérsékletét. Az adatok vételére szolgáló készülékeket többek között Tajvanon és Floridában próbálták már ki.

A korallzátonyokat világszerte veszélyezteti a tengerek szennyeződése és a globális felmelegedés. A jelzőrendszer segítségével a tudósok behatóbban tanulmányozhatják a korallok pusztulásának mechanizmusát, és ennek ismeretében kidolgozhatják a megfelelő ellenlépéseket. Ez azért is sürgős és fontos lenne, mert a korallok vázából keletkező zátonyok több száz növény- és állatfaj életterét jelentik.
[ Delta ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Giannis D Wreck

Egypt, Red Sea

8/10 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés