»» ««

Mi okozta a rejtélyes delfinpusztulást Zanzibárnál?

Környezetvédelem

Az előzetes vizsgálatok semmilyen magyarázattal nem szolgáltak arra a rejtélyre, hogy miért hagyta el több száz delfin a mélyebb part menti vizekben lévő élőhelyét és futott zátonyra a sekélyebb vizekben.

Az állatokat a múlt hét második felében holtan mosta ki a víz Zanzibár északi partján.

"Rejtély az eset” - mondta Narriman Jiddawi, a Dar es Salaam-i Egyetem Tengertudományi Intézetének biológusa, miután a hozzávetőleg 400 közönséges palackorrú delfinből származó szövetmintákat és az állatok maradványait megvizsgálta.

A delfintetemeket pénteken mosta partra a víz a Kendwa és a Nungwi partszakaszok között elterülő 4 kilométeres sávon. A delfineken nem találtak horzsolásokat, ami arra utalt volna, hogy halászhálókba gabalyodtak.

Az amerikai haditengerészet hajói a terrorizmus elleni hadműveletek keretében őrjáratoznak Kelet-Afrika partjai mentén. A haditengerészet egyik szóvivője kizárta azt a lehetőséget, hogy a tengerészet szonárjai megzavarták a delfinek tájékozódó képességét és ez vezetett a pusztulásukhoz. Kijelentette, az eseményt megelőző 48 órában nem tartózkodott haditengerészeti hajó a térség 580 mérföldes (kb. 1000 kilométeres) körzetében.

„Tízszer nagyobb a valószínűsége, hogy egy embert villámcsapás ér, mint annak, hogy a szonár miatt partra vetődik egy tengeri emlős” – nyilatkozta William Marks hadnagy.

A tudósokat zavarba ejtette a tömeghalál

„Egy nappal korábban a halászok beszámoltak arról, hogy látták az állatokat a tengeren a dagály idején, a következő reggel pedig holtan kerültek elő” – mondta Jiddawi. – „Nem tudjuk, miért hagyták el ilyen nagy számban a part közeli vizeket, és vetődtek ki a partra.”

A gyomortartalmuk előzetes vizsgálata azt mutatta, hogy a delfinek vagy régóta nem ettek, vagy erősen hánytak. Az általános állapotuk azonban nem utalt arra, hogy éheztek volna, nyilatkozta a hírügynökségeknek a kutatónő.

A szakértők a delfinek gyomrának további vizsgálatát tervezik méregnyomok után kutatva, többek közt a toxikus algák elszaporodása következtében létrejövő „vörös ár”-ból származó esetleges mérgek után.

Zanzibár üdülőhelyei sok látogatót vonzanak, akik azért jönnek, hogy a vadon élő delfineket megfigyeljék és velük együtt úszkáljanak. Ezért is fontos lenne kideríteni a delfinpusztulás okait, hogy a későbbiekben megakadályozzák a hasonló katasztrófák bekövetkezését.

[ National Geographic ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tobia Kebir

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés