»» ««

Védelmet kap a bohóchal

Környezetvédelem

A sokak által csak Némó néven ismert halacskát, a búvárok egyik kedvencét a jövőben a törvény védi Thaiföldön.

A döntést azzal indokolták, hogy a tengerbiológusok az utóbbi években egyre kevesebb bohóchalat találnak. Ezt egyrészt a korallzátonyok állapotának romlásával, másrészt az akvaristák növekvő kereslete magyarázza.

"Bízunk benne, hogy a bohóchal védett fajok közé kerülése legalább egy kicsit elriasztja azokat, akik be akarnák gyűjteni. Ám még több munkára lesz szükség, hogy megőrizzük ezt a fajt természetes élőhelyén", vázolta Pinsak Suraswadi az egyik illetékes szerv álláspontját. A bohóchal egyik lesz a 110 védett fajnak az új szabályozás értelmében, ami hat Andaman-tengeri övezetre terjed ki: Krabi, Phangnga, Phuket, Ranong, Trang és Satun tartozik ide. A törvény szerint -ami még a király jóváhagyására vár-, a védett halak vadászata szigorúan tilos.

Eddig az egyetlen némi védelmet jelentő szabály a nemzeti parkokról szóló törvény volt, ami a parkok területén tiltott mindenféle vadászatot. Ám Pinsak Suraswadi szerint ez nem terjedt ki azokra az élőlényekre, amelyekre a védett nemzeti parkok területén kívül élnek. Az új szabályozás erre a problémára kínál megoldást. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az akvaristák szerte az országban a jövőben ne akarjanak bohóchalat tartani, kiszakítva őket természetes környezetükből, és a már meglévő halaik életkörülményein is javítsanak. Amelyik hal ugyanis elpusztul, azt csak a tengerből tudják pótolni.

Kantaporn Tongman, a Siam Ocean World marketing menedzsere elmondta, hogy a csökkenő bohóchal-populáció miatt a tengeri akvárium felülvizsgálja eddig eljárását: "Készek vagyunk a halakat kivenni a kiállított akváriumokból, ha a minisztérium tiltani fogja Némó fogvatartását." Azt azért hozzátette, hogy a náluk látható bohóchalak nem természetes élőhelyekről, hanem halfarmokról származnak.

[ Bangkok Post News ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anga Faru /Shark Nursery

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés