»» ««

Térkép az olajtengerekről

Környezetvédelem

Orosz kutatók műholdas felvételek segítségével elkészítették a tengerek és óceánok olajszennyezettségének térképét.

Az Orosz Tudományos Akadémia Óceánológiai Intézetének munkatársai műholdas felvételek segítségével elkészítették a tengerek és óceánok olajszennyezettségének térképét. A megfigyelés azon alapul, hogy a műholdakról ("Radarsat", "Envisat") küldött nagyfrekvenciás rádióhullám-impulzusokat másképp veri vissza tiszta és az olajfilmmel borított tengervíz.

A módszer előnye, hogy valós időben mutatja a tenger felszínének állapotát, és nem függ sem az időjárástól, sem a napszaktól. Hibája, hogy nehéz pontosan meghatározni a szennyezés mértékét. Ugyanakkor igen jól látni lehet az olajfilm határát, ki lehet deríteni az olajfolt forrását, követni lehet a mozgását, és a vastagsága is becsülhető.

Évente több száz tonna kőolaj és más éghető kenőanyag jut véletlenül vagy szándékosan a tengerekbe és óceánokba. Az űrből jól megfigyelhető a tengerek szennyezettsége. Oda is kell figyelni, mert a Földközi-, az Északi-, a Fekete-, a Balti-, a Kaszpi- és a Sárga-tenger igencsak szennyezett. Különösen fenyegető a helyzet a Kaszpi- és a Sárga-tengeren. A növekvő olajszállítással, az új olaj-kikötők építésével és a tengeri fúrótornyok számának szaporodásával egyre romlik a helyzet.

A kutatók a Fekete Tenger vízfelszínét tanulmányozva arra a megállapításra jutottak, hogy a szennyezést a növekvő hajóforgalom okozza. A Fekete Tengeren kilenc nagy olajfolt egyértelműen azonosítható. Ezek mérete 2 és 60 négyzetkilométer között változik. Az olajszennyeződések a hajóútvonalak, kikötők és horgonyzó helyek körül alakulnak ki. A Fekete Tenger szennyeződését a tankhajókból kiszivattyúzott tisztítatlan ballaszt víz, az olajfinomítók alig tisztított szennyvize, és különféle balesetek okozzák.

A szerzők szerint az olaj-szennyezettség-térképnek tudományos és kereskedelmi értéke is van. A kutatók javasolják, hogy műholdakról folyamatosan pásztázzák a tengerek felszínét, és kísérjék állandóan figyelemmel a veszélyeztetett medencéket, hogy szennyezést okozókban tudatosuljon: nem kerülhetik el a felelősségre vonást - idézi az elementi.ru című honlap A Föld kutatása a világűrből című tudományos folyóiratot.

[ delta ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab El Erg / Dolphin House

Egypt, Red Sea

13/30 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 18m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés