»» ««

Könyvajánló: Végtelen mélység

A búvárkodásról

Ezúttal egy nagyon szép és igazán igényes kiadványt ajánlhatunk a víz alatti képek kedvelőinek figyelmébe.

Különleges kötetet tartok a kezemben. Több, mint négyszáz oldal, számtalan víz alatti képpel - ez eddig nem túl egyedi. Ám a képek csodálatosak, ráadásul többségében olyan helyeken készültek, amiket nem ismerhet az átlagbúvár. Nem a tipikus, trópusi tengerek színes korallkertjeit bemutató munka a Végtelen mélység, hanem valami egészen más.

Bill Curtsinger, a National Geographic fotósa a hideg vizek, a sokak által óvatosan kezelt helyek szerelmese. Könyvében bevallja, az Antarktisz a kedvenc úticélja, a jég alatt szeret a legjobban fotózni és búvárkodni. A könyvben ír életéről, utazásairól, a fotózásról, az egyes fejezetek bevezetőjében pedig személyes élményeiről mesél. Ám sorait olvasva úgy érzem, hasonlóan gondolkodunk erről a könyvről. A szöveg kevésbé fontos, nem különösebben érdekelnek az esetleges helytelen fordítások, és csak említést érdemel, hogy a latin nevek is ott szerepelnek a képaláírásokban. A szerző ugyanis elsősorban a képeivel mond el valamit a világról, és engem is elsősorban a fényképek nyűgöznek le. Merülök már magam is pár éve, de szinte végig az újdonság erejével hat rám az, amit látok.

Pingvinek a víz alatt, fókák Grönlandon, a hínárerdő világa, a Bikini-atoll roncsai és élővilága évtizedekkel az atomkísérletek után, az árral szemben úszó lazacok - mind-mind izgalmas témák. Ám még az ismerős dolgokat is újszerűen közelíti meg Curtsinger. Néhány fejezetben például teknősök, bálnák, cápák, delfinek képei sorakoznak egymás után, néhol dokumentálva egy történést, néhol pedig egészen különleges módon megörökítve az élőlényeket. Nem könnyű letenni a könyvet, abbahagyni a lapozgatást.

Talán az eddigiekből is kiderül, a képek jelentik a lényeget: nélkülük nem is érdemes sokat mondani erről a könyvről. Persze, ha a képeket is bemutathatnánk itt, akkor egyáltalán nem kellene írnom egy dícsérő sort sem...

Bill Curtsinger: Végtelen mélység
Alexandra Kiadó (www.alexandra.hu)
Ár: 8,999 forint
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

El Fanadir

Egypt, Red Sea

10/19 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal delfin jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés