»» ««

Maribor 2006

Szabadtüdős

2006 március 3-án és 4-én, Mariborban rendezte meg a szlovén H2OTeam a MAD CUP 2006 szabadtüdős versenyt.

A rendezvény nemzetközi, nyílt bajnokság volt, és egyben szlovén nemzeti kupa is. Az AIDA International szervezet által lefektetett szabályok szerint a nemzetközi rangsorba beleszámítanak az itt elért eredmények, mivel kellő számú, és minősítésű hivatalos bíró működött közre. Vezető bírónak az említett nemzetközi freediver szervezet elnöke, Bill Strömberget tudták meghívni a szervezők. Az eseményen doppingvizsgálat lehetőségét is biztosították, így egy esetleges világrekordot hitelesíteni lehetett. Erre jó esély is mutatkozott, mivel az apnea világának uszodai királya, a német Tom Sietas is regisztrált a versenyre.

Érdekességképpen megemlítem, hogy a verseny (tervek szerint versenysorozat) nevének a megalkotásához jómagam is adtam néhány tippet, és az alapján lett végül a név a Maribor Apnea Day CUP, avagy, az "őrült" kupa. A szervezővel Sandi Bitenccel már régebben jó kapcsolatban álltam, és a szlovén csapat, bár kis létszámmal, de részt is vett a Székesfehérváron megrendezett második Magyar Apnea Napon. Olyannyira, hogy Luka Pengov versenyzőjük meg is nyerte azt, szép eredménnyel.

A szlovén verseny három számot tartalmazott: péntek este uszony nélküli dinamikus (DNF), szombat délelőtt statikus (STA), míg délután uszonyos dinamikus számban mérhették össze magukat a búvárok. [statikus apnea : a búvár egy levegővel meddig képes víz alatt tartózkodni, dinamikus apnea: a búvár egy levegővel mekkora távot tud leúszni] Sajnos magyar részről csak én vettem részt az eseményen, és én is csak a szombati számokon. Így legnagyobb sajnálatomra lemaradtam Tom Sietas rekorddöntéséről: uszony nélkül egy levegővel, egy méterrel megdöntve korábbi csúcsát 176 méteres világrekordot úszott. Azóta már Japánban, Tokióban ezt a rekordot is megdöntötte, és 180 méterre javította a lélegzetelállító eredményt! Hogy érzékelni lehessen, milyen szinten áll Tom, megjegyzem, hogy a második legjobb eredmény aznap este 105 méter (Jure Daic, SLO) volt. Aznap sok érvénytelen úszás is volt, mivel sokan túl sokat próbáltak felmutatni, többet, mint amire még bitzonságosan képesek lettek volna. Az érvénytelen úszások pedig a versenyből való kizárást vonhatják maguk után.

Másnap Bill Strömberg figyelmeztette is az indulókat, hogy jobban figyeljenek oda, biztonságosabb eredmények elérésére törekedjenek. A szombati napon - talán ennek köszönhetően is - nem is volt annyi probléma, mint az uszony nélküli úszásoknál. Én elkövettem egy nagy hibát: kevés időm maradt a felkészülésre, így igen szerény eredményt értem el a statikus merülésben. Holland és olasz barátaimnak sem sikerült jól a statikus. Csak remélni tudom, hogy nem az én balszerencsém ragadt át rájuk is. A szlovén Mojca Studennek jobban ment a gyakorlat, és megdöntötte a női statikus szlovén csúcsot 5’10”-cel. A szerb Marko Dordevicnek is sikerült megdöntenie a nemzeti csúcsukat 4’44”-es eredménnyel. Tom hozta a szokásos emberfeletti formáját, és 8’33”-es merüléssel kápráztatta el a nézőket és versenyző társait. Ezzel a saját világcsúcsától csak 25 másodperccel maradt el.

Az uszonyos úszásoknál Mojca Studen ismét csak jól teljesített: a nemzeti rekordot megdöntve 88 méterre úszott. A legjobb női táv a cseh Jamila Slovencikováé lett: 114 méter. A férfiaknál Tom csak azért nem lett első, mert ezt a számot is uszony nélkül úszta le, egy neki kényelmes 136 méterrel. Persze ezt a távot sokan megirígyelnék uszonnyal is. Az 50-es medencében harmadszor fordulnia aznap csak a szervezőnek, Sandi Bitencnek sikerült, amikor is 154 métert, új szlovén csúcsot úszott. A második a magyarországi versenyről már ismert Luka Pengov lett 150 méterrel, harmadik pedig a holland Peter Wurschy lett 135 m-el, egy méterrel maradva csak el a holland csúcstól.

A végeredmény az összesített pontok alapján:
1. Tom Sietas - Németország - 248,6 pont
2. Jura Daic - Szlovénia - 182,8 pont
3. Pert Vala - Csehország - 180,4 pont

Összességében jól megszervezett, jó hangulatú verseny volt, amelyen horvát, szlovén, cseh, olasz, német, osztrák, szerb, holland, magyar versenyzők indultak negyvenen, és ahol egy világrekord és több nemzeti rekord is született. Jövőre is kívánom, hogy legyen ilyen sikeres a MAD CUP! 

Járay Szabolcs
AIDA Hungary 

Kapcsolódó cikkek: Szabadtüdős rovat


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Rosalie Moller Wreck

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 38m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés